מסמך הנחיות חדש מתמקד במאמצים להפחית בבטחה מרשמים לטיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים, כולל בנזודיאזפינים, Zopiclone ו-Zolpidem, במבוגרים. ההמלצות מבוססות על נתונים ממחקרים גדולים בנושא הטיפולים לאינסומניה וכן מבחינת סקירות של נזקי הטיפול והעדפות המטופלים.
המומחים מסבירים כי למרות שטיפול קצר טווח בתרופות אלו עשוי להביא לשיפור בחביון תחילת שינה ולהארכת משך השינה בשעה אחת, שימוש ממושך עלול להוביל לתלות גופנית ופסיכולוגית. בנוסף, יש עדויות לפיהן התועלת של התרפות לטיפול באינסומניה נחלשת לאחר ארבעה שבועות, אך תופעות הלוואי נותרות.
בקשישים, השימוש באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים לווה בשכיחות מוגברת של נפילות, דמנציה, תאונות דרכים והתמכרות גופנית. עם זאת, מהנתונים עולה כי לעיתים קרובות מתעלמים מהנזקים האפשריים, בפרט בקשישים.
המלצות ה-Choosing Wisely Canada תומכות בהימנעות מתכשירים אלו כטיפול קו-ראשון לאינסומניה במבוגרים ומשפחת אגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים זוהתה כמשפחת התרופות החשובה ביותר בעיניי רופאי משפחה, רוקחים, אחיות וגריאטרים, עבורה יש לפתח הנחיות בנושא הפחתת היקף הטיפול.
צוות המומחים שניסח את ההמלצות כלל שמונה משתתפים והתמקד במבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה, בפרט אלו בגילאי 65 שנים ומעלה, אשר טופלו באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים בשל אינסומניה. במהלך ניסוח ההמלצות, סקירת העדויות לא הדגימה נזקים משמעותיים למתן הטיפול במבוגרים. המומחים קבעו המלצה "חזקה" להפחתת את מינון הטיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים בקשישים.
מנגד, הם דירגו את ההמלצה להפחתת מינון הטיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים בצעירים כ"חלשה" בשל הסיכון הנמוך לאירועים חריגים על-רקע טיפול ממושך בתרופות אלו.
לפי ההמלצות, על רופאים לדון בצורך בהפחתה איטית של הטיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים בכל הקשישים, ללא תלות במשך הטיפול, וכן באלו בגילאי 18-64 שנים שנטלו את התרופות לאורך למעלה מארבעה שבועות.
עם זאת, המומחים מדגישים כי ההנחיות אינן תקפות לחולים עם הפרעות שינה אחרות, דיכאון או חרדה לא-מטופלת, או הפרעות גופניות או נפשיות אחרות העשויות להוביל להחמרת אינסומניה.
הכותבים מציעים לרופאים להציע הפחתת טיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים לכלל המבוגרים המתאימים. עם זאת, הם מדגישים כי הסקירה לא זיהתה השוואות בין גישות שונות להפחתת הטיפול.
במהלך שלב הפחתת המינון ממליצים לעקוב אחר החולים אחת ל-1-2 שבועות לזיהוי התועלת הצפויה (שיפור במצב התפקודי, עירנות, טשטוש במהלך היום ונפילות) וכן זיהוי תסמיני גמילה (כולל נדודי שינה, חרדה, אי-שקט, הזעה ותסמינים גסטרואינטסטינאליים). יש לשקול טיפול התנהגותי בכדי לסייע לחולים עם אינסומניה.
המומחים הכינו עלון מידע עבור החולים ובני משפחתם בנושא הפסקת טיפול באגוניסטים לרצפטור לבנזודיאזפינים, לאור החשיבות הרבה שלהם בהחלטה להמשיך, להפחית או להפסיק את הטיפול התרופתי.
Can Fam Physician. 2018;64:339-351
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!