בריאות הציבור-קידום בריאות

מחקר ישראלי חדש מעיד על עליה חדה במספר האוטמים הלבביים עם היציאה מהגל הראשון של מגפת הקורונה (Canadian Journal of Cardiology)

מחקר ישראלי חדש בראשות ד”ר אלכסנדר פרידמן ופרופ’ שלומי מטצקי מיחידת טיפול נמרץ לב בבית החולים שיבא, אשר התקבל לפרסום בכתב העת Canadian Journal of Cardiology מצביע על עליה מדאיגה באשפוזים בשל אוטם לבבי, בעיקר אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, במקביל לירידה בהיקף מקרי ההדבקה בנגיף הקורונה בגל הראשון של המגפה.

החוקרים אספו נתונים אודות חולים שהתייצגו עם אוטם לבבי חד ואושפזו ליחידת טיפול נמרץ לב בבית החולים שיבא בין 8 במרץ ועד 16 במאי. הם ניתחו את ממוצע שיעור האשפוזים היומי על-רקע אוטם לבבי חד במהלך התקופה אל מול תקופות מקבילות בשנים 2017-2019.

מדגם המחקר כלל 440 חולים, מהם 107 (24%) אושפזו במהלך התפרצות המגפה. הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 66 שנין, 78% היו גברים ולמעלה ממחצית (55%) אובחנו עם STEMI.

החוקרים מדווחים על ירידה של 12% בשיעור האשפוזים היומי עקב אוטם לבבי חד במהלך השבועיים הראשונים להתפרצות (8 במרץ עד 21 במרץ), עם ירידה של 20% בתקופה שבין 22 במרץ ועד 4 באפריל וירידה של 18% בתקופה שבין 5 ועד 22 באפריל, בהשוואה לשיעורי ההיארעות הממוצעים בתקופות המקבילות בשנים 2017-2019.

מנגד, ממצאי המחקר הצביעו על עליה של 9% בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בין 19 באפריל ועד 2 במאי ועל עליה של 26% בשיעור זה בתקופה שבין 3 ו-16 במאי.

ניתוח הנתונים הצביע על קורלציה שלילית בין אשפוזים בשל אוטם לבבי חד ובין העליה והירידה בשיעורי היארעות מקרים חדשים של נגיף הקורונה בתקופות המקבילות.

ממצאי המחקר העידו על הבדלים משמעותיים במגמות אשפוזים עקב NSTEMI ו-STEMI. בעוד שהירידה בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בשבועות הראשונים של המגפה נבעה בעיקר מירידה בשיעור מקרי NSTEMI, העליה החוזרת בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בשלב המאוחר נבעה מעליה חדה בשיעורי STEMI (עליה של 16% ו-100%, בהתאמה).

העליה החוזרת בשיעור האשפוזים בשלב המאוחר של המגפה התאפיינה בשיעור גבוה יותר משמעותית של גברים, בהשוואה לתקופות המקבילות בשנים 2017-2019 (88% לעומת 70%, p=0.01) והייתה גבוהה יותר מספרית בהשוואה לשלב המוקדם של ההתפרצות (88% לעומת 77%, p=0.12). שיעור החולים מעל גיל 65 שנים היה גבוה יותר מספרית, בהשוואה לשנים קודמות ולשלב המוקדם של המגפה.

החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לתת את הדעת לעליה האפשרית בשיעור מקרי אוטם לבבי חד על-רקע מגפת הקורונה ובמקרה שיהיו גלי התפרצות נוספים של הנגיף.

Can J Cardiol. 2020

הערת מערכת:

פרופ’ שלמה מטצקי כותב כי המאמר מתאר עליה חדה במספר האוטמים ובעיקר ב- STEMI מיד עם היציאה מהגל הראשון. לתחושתנו השיעור הגבוה של אוטמים, עם הגעה מאוחרת ממשיך לאפיין גם את התקופה הנוכחית, ומשקף את המתח בו שרויה האוכלוסיה, הימנעות מטיפול מונע ואו מוקדם בתלונות ויתכן אף השפעות פרו-דלקתיותתרומבוטיות של הנגיף (הנושא נבדק בעבודת המשך כעת). העבודה מלמדת על ההשפעה מרחיקת הלכת של חולים הזמן משבר הקורונה ועל ההשפעה של עיכוב בטיפול המתרגם בסופו של דבר בעליה בשיעור החולים שיפתחו איס”ק לב, הפרעות קצב קשות ואו ימותו באשפוז.

הנכם מוזמנים גם לתחקיר שערכנו בנושא הנזקים העקיפים של נגיף הקורונה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה