אורולוגיה

פעילות גופנית מעבר לגיל 85 שנים/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

מאמר מערכת בירחון היוקרתי BMJ, עסק בחשיבות הפעילות הגופנית בגיל גבורות.

החברה האנושית הולכת ומזדקנת. עד שנת 2050 צפויה האוכלוסייה מעל גיל 85 שנים לגדול פי שלושה. עובדה זו מציבה אתגר חדש לעוסקים בבריאות איך לשמר בריאות ותפקוד בגילאים המתקדמים מאד.

הזדקנות בריאה מוגדרת כיכולת לשמר תפקוד מנטלי ותפקוד גופני. מחקרים מצביעים על חשיבותה של הפעילות הגופנית בשימור יכולת גופנית ומנטאלית בגיל המבוגר עם זאת אין במלאי שלנו תרופות המשפרות באופן ישיר תפקוד גופני באוכלוסייה הקשישה.

מחקרים שונים עסקו בחשיבות של פעילות גופנית בגיל הקשיש. באחד מהם נמצא כי אימוני כוח (לחיצות רגליים למשל), שיפרו מסת שריר וניידות במטופלים מעל גיל 90. מחקר נוסף שבוצע במטופלים בגילאי 90-97, שהתגוררו בבית אבות, הדגים כי סכנת הנפילות ירדה וכוח השרירים עלה, בקבוצת מטופלים שביצעה פעילות גופנית בעצימות נמוכה עד בינונית. חשוב להדגיש כי לא נמצאו תופעות לוואי או סיכונים למרות הגיל המתקדם, במחקר נוסף נמצא כי אימון מורכב, הכולל תרגילים נגד התנגדות ותרגילים לשיפור שיווי משקל ויציבה, שיפרו יכולת גופנית כללית וכוח שריר וסייעו בהפחתת מספר נפילות.

מעבר לירידה ביכולת הגופנית הכרוכה בגיל מתקדם, קשה במיוחד לקשיש לשמר יכולת גופנית ומנטאלית במהלך אשפוזים בשל מחלות אקוטיות. קושי זה נובע ברובו בשל אי פעילות גופנית, וריתוק למיטה הגורמים לירידה במסת שריר וביכולת הגופנית.

נמצא כי במהלך אשפוז בבית חולים 73% מהקשישים מבלים כל זמנם במיטה, גם אם הם מסוגלים ללכת עצמאית. לכן לפחות שליש מהמאושפזים הקשישים בבתי חולים לוקים במוגבלות הנלווית לאשפוז. מוגבלות זו מוגדרת כאובדן יכולת לבצע אחת או יותר מהפעולות הבסיסיות הנדרשות לחיי יום יום רגילים כמו למשל שימוש עצמאי בחדרי שירותים, רחצה, לבישת בבגדים, מעברים והליכה עצמאית. לאחר אשפוז בבית חולים נוטים הקשישים ללקות במוגבלות לטווח ארוך, עולה הצורך באשפוז במוסדות לקשישים ועולה הסיכון למוות.

תרגול פשוט יכול למנוע את הנ”ל. נמצא כי די ב 20 דקות ביום, בהן המאושפז הקשיש הולך או מבצע קימה מכסא, על מנת לצמצם את המוגבלות הנובעת מהאשפוז. עבור אלו שאינם מסוגלים לקום או ללכת, יש מקום לשקול גירוי חשמלי נוירומוסקולרי לגרום לכיווץ סיבי שריר.

נדרשים עוד מחקרים רבים לגבי התרגול האופטימלי המומלץ ואפשרות של כיווץ שרירים ע”י זרמים חשמליים בקרב מי שאינם מסוגלים להפעלה עצמית. אבל בספרות הרפואית בולטת התעלמות יחסית מהאוכלוסייה הקשישה (The great forgotten).

בימים אלו כאשר תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה מתמדת, חובה עלינו לזכור ולהזכיר כי פעילות גופנית אינה רק נחלת הילדים והמבוגרים הצעירים, גם קשישים זכאים ליהנות מיתרונות הפעילות הגופנית. לעולם אין זה מאוחר מדי לכווץ שרירים ואיש אינו זקן מדי לבצע פעילות גופנית.

Izquierdo M. Moreley JE. Lucia A. Exercise in people over 85. BMJ. 2020 Feb 5;368:m402

הערות העורך: המחקר הרפואי, עובדי הבריאות, חברות התרופות, כולם עמלים על שיפור תוחלת החיים. לאור העלייה בתוחלת החיים ניתן לומר כי במשימה זו אנו מצליחים. מה לגבי איכות החיים? אותה הנחנו מעט בצד.

מסתבר כי לפעילות גופנית גם בגיל המבוגר מאד, חשיבות בשמירת איכות החיים, בעצמאות הקשיש, ובמניעת סיבוכי נפילות ואולי אפילו תוחלת חיים ארוכה יותר. מהי הסיבה אם כך, שאנו עובדי מערכת הבריאות לא מדרבנים את הקשישים ואת משפחותיהם להקפיד על פעילות גופנית?

מניח שיש כאן חשיבות לחינוך אותו קיבלנו הרופאים בבתי הספר לרפואה, חינוך שהתעלם מכך לחלוטין וגם להכשרה בבתי החולים. אני זוכר היטב מתקופת הסטאז’ את גערות המנהל המיתולוגי באחת מהמחלקות הפנימיות במאושפז שהעז לצאת ממיטתו “ולטייל” במחלקה. “אתה בבית חולים  – תישאר במיטה” נזף המנהל בקשיש המבוהל.

אז הגיע הזמן לשנות את המסר. גם במהלך אשפוזים, אבל גם בביקורת מרפאות. להדגיש למטופלים, להסביר לבני המשפחות את החשיבות הרבה בפעילות גופנית גם בעצימות נמוכה וגם משך פחות משעה ביום.

אותו המסר גם לפיזיותירפיסטים ולעוסקים בשיקום. אל נא תסתפקו באמצעים מקלי כאב כגלי קול או זרמים חשמליים או עיסויים וכן הלאה, דרבנו את המטופלים לפעילות, להליכה, לקימה מכסא, לרכינות מינימליות וללחיצות רגליים (Leg press). התחילו זאת בין כותלי המכון. תנו לקשיש את הביטחון ביכולת לבצע פעילות כגופנית תחת השגחה וכך ילמד גם לבצע זאת עצמאית.

אולי שינוי גישה זו יקנה לכולנו הזדקנות בריאה יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    הן תרגילי יוגה לרצפת האגן והן אימונים גופניים כלליים הפחיתו את היארעות אי-נקיטת שתן בנשים בגיל העמידה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. מהנתונים עולה כי יוגה לא הדגימה תוצאות טובות יותר מאימון גופני מאחר ושתי גישות הטיפול הובילו לירידה משמעותית דומה באירועי אי-נקיטת שתן בכל יום. ברקע למחקר […]

  • גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    בחולים עם יתר לחץ עיני שפיתחו גלאוקומה ראשונית בזווית-פתוחה ללא פגיעה בשדות ראיה לא תועדה פגיעה באיכות החיים על-רקע תפקודי הראיה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העינית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. מחקר החתך כלל 679 משתתפים (גיל ממוצע של 73.8 שנים, 60.7% נשים) עם יתר לחץ עיני ממחקר Ocular Hypertension Treatment […]

  • טיפול בלחץ אוויר חיובי עשוי להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם דום נשימה בשינה (JAMA Netw Open)

    טיפול בלחץ אוויר חיובי עשוי להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם דום נשימה בשינה (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בלחץ אוויר חיובי (Positive Airway Pressure, או PAP) מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בקשישים עם דום נשימה חסימתי בשינה, כאשר היענות גבוהה לטיפול מלווה בירידה נוספת בסיכון לתחלואה ותמותה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 888,835 קשישים (גיל חציוני של 73 שנים; […]

  • תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    טיפול ממוקד בהפרעות ראיה עשוי לסייע במניעת דמנציה, מאחר וליקוי ראיה נקשר עם קרוב לחמישית ממקרי דמנציה בקשישים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים השלימו ניתוח חתך שהתבסס על נתונים ממאגר National Health and Aging Trends Study, שכלל 2,767 מבוגרים בגילאי 71 שנים ומעלה (54.7% נשים). הפרעות ראיה הוגדרו על-פי קריטריוני […]

  • התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    בקרב קשישים עם השמנת-יתר, ניתוח בריאטרי אינו מפחית משמעותית את הסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנה או מחלות לב וכלי דם, כפי שתואר בקרב מטופלים צעירים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה ומחלות […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    בקשישים עם דלקת תוספתן חדה ללא סיבוכים אשר עברו ניתוח בתוך יממה מהאשפוז תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר באשפוז בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית או עברו ניתוח בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 24,320 קשישים (גיל חציוני של 72 שנים, 50.9% נשים) עם דלקת תוספתן ללא-סיבוכים […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה