נאונטולוגיה

הערכת יתר לחץ דם ריאתי בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני (Pediatrics)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי יתר לחץ דם ריאתי הינה מחלה נפוצה יחסית, עם שכיחות של 1 מכל 6 תינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני, ובמרבית השורדים נותרת עד לשחרור.

החוקרים מסבירים כי יתר לחץ דם ריאתי קשור בהתפתחות BPD (Bronchopulmonary Dysplasia ) בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני ותורמת לתחלואה ולתמותה. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע את השכיחות של יתר לחץ דם ריאתי בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני, באמצעות בדיקות סקר עם אקו-לב והערכת התוצאות.

כל התינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני שאושפזו לבית חולים עברו הערכה בחיפוש אחר יתר לחץ דם ריאתי באמצעות אקו-לב, בגיל ארבעה שבועות, ומאוחר יותר במידה והופיעו סימנים קליניים המתאימים לאי-ספיקת לב של החדר הימני או עדות למחלת ריאות חמורה. הטיפול ניתן בהתאם להחלטת הרופא, והתינוקות עברו הערכה עד לשחרור מבית החולים או עד לתמותה באשפוז.

מדגם המחקר כלל 145 תינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני (משקל לידה של 755 גרם, חציון גיל הריון של 26 שבועות), שעברו בדיקות סקר בין דצמבר 2008 ועד פברואר 2011. 21 תינוקות (17.9%) אובחנו עם יתר לחץ דם ריאתי בנקודת זמן מסוימת במהלך אשפוזם (משקל לידה של 665 גרם; חציון גיל הריון של 26 שבועות): 9 אובחנו בעקבות בדיקת סקר ראשונית (6.2%, יתר לחץ דם ריאתי מוקדם) ו-17 אובחנו מאוחר יותר (11.7%, יתר לחץ דם ריאתי מאוחר).

בתינוקות עם יתר לחץ דם ריאתי נרשמה שכיחות גבוהה יותר של דרישה לטיפול בחמצן לאחר 28 ימים, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ריאתי (96% לעומת 75%, p<0.05 ). מבין 26 התינוקות, 3 הלכו לעולמם (כולם בקבוצת יתר לחץ דם ריאתי מאוחר בשל Cor Pulmonale ) עוד טרם שחרורם מבית החולים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני, יתר לחץ דם ריאתי הינה תופעה נפוצה, שבמרבית השורדים נותרת עד לשחרור מבית החולים. בדיקות סקר שגרתיות של תינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני באמצעות אקו-לב בגיל ארבעה שבועות, מזהות רק שליש מהתינוקות שאובחנו עם יתר לחץ דם ריאתי. 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה להבין מהן האפשרויות הטובות ביותר לאבחנה והגישות הטובות ביותר להתערבות.

Pediatrics Vol. 129, No. 3, March 1, 2012

הערות עורך המדור לנאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

נראה שיש צורך לתת את הדעת לסיבוך זה שכנראה הינו שכיח יותר מאשר חשבנו עד כה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה