נאונטולוגיה

תכנית ייעודית להורים לפגים מינקות עד גיל ההתבגרות עשויה לשפר כישורים מוטוריים וקוגניטיביים (The Journal of Pediatrics) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

תכנית Triple P for Preterm Infants, תכנית המיועדת להורים לפגים מינקות ועד גיל ההתבגרות, אשר מתמקדת בנורמליזציה של הורות לפגים, מידע אודות התפתחות הילד, יצירת סביבה בטוחה, בניית מערכת יחסים חיובית בין ההורה והילד, גישות להתמודדות עם סוגיות התנהגותיות ואימוץ כישורי התמודדות, הובילה לשיפור הכישורים הקוגניטיביים והמוטוריים, אך לא השפיעה על ההתנהגות.

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת של התערבות המבוססת בבית החולים ועוברת לתמיכה קהילתית, עשויה לשפר את ההתפתחות בגיל מתוקן של שנתיים בקרב פגים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות היריון.

מדגם המחקר כלל 323 משפחות של 384 פגים שנולדו לאחר פחות מ-32 שבועות הריון, אשר חולקו באקראי לקבוצת התערבות או טיפול סטנדרטי. ההתערבות הדריכה את ההורים כיצד לפתח כישורי התמודדות, כללה תמיכה להורים וגישות הורות יעילות במסגרת ארבעה מפגשים בבית החולים וארבע שיחות טלפון מהבית. בגיל מתוקן של שנתיים, האימהות דיווחו על התנהגות הילדים, אשר דורגו לפי סולם Infant and Toddler Social Emotional Adjustment Scale. תפקוד קוגניטיבי, יכולת שפתית וכישורים מוטוריים נבחנו על-בסיס מדד Bayley Scales of Infant and Toddler Development III.

גיל ההיריון הממוצע של היילודים עמד על 28.5 שבועות וגיל האימהות הממוצע עמד על 30.6 שנים. סך כולל של 162 משפחות (196 יילודים) חולקו לקבוצת ההתערבות ו-161 משפחות (188 יילודים) לקחו חלק בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. לא תועדו הבדלים בין קבוצות הטיפול ביכולת ויסות, החצנה, הפנמה, או התנהגות אברסיבית ולא-אברסיבית.  

בקרב ילדים בקבוצת ההתערבות תועדו מדדים גבוהים יותר משמעותית בהערכות תפקוד קוגניטיבי (3.5 נקודות, p=0.04) וכישורים מוטוריים (5.5 נקודות, p<0.001), עם הבדל כמעט מובהק סטטיסטית ביכולת השפתית (3.8 נקודות, p=0.07).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים הוכחה לכך שהתערבויות מבוססות בית-חולים עשויות לשפר חלק מהתוצאות ההתפתחותיות בפגים שנולדו לפני 32 שבועות היריון.

The Journal of Pediatrics, March 8, 2019

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מדגים שוב את ה”פלסטיות” של המח של הפג, ואת ההשפעה הגדולה שיש לנו כצוות מטפל על המח המתפתח במשך השהות בפגייה. במחקר זה מודגמת ההשפעה של ההתערבות ההתפתחותית במהלך שהות הפג בפגייה. לכל הכלכלנים שבינינו, למרות שלא נערכה הערכה כלכלית של הטיפול, אני סמוך ובטוח כי ההתערבות בפגייה הינה זולה לאין שיעור מאשר התערבויות מאוחרות יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה