Leukemias

באיזו מידה העלייה המטאורית במחירי התרופות לסרטן מלווה גם בשיפור בהישרדות ? (Health Affairs)

מאת בעז גנזבורג, MBA

מחקר חדש שפורסם החודש ב- Health Affairsעוסק באחת הסוגיות המרכזיות המעסיקות כיום את עולם הרפואה בכלל והקהילה האונקולוגית בפרט עלות התרופות האונקולוגיות החדשות אל מול הארכת ההישרדות של החולים.

ע”פ האנליזה המוצגת במאמר עלויות הטיפול בסרטן גרורתי בשד, ריאות או כליות, או בלוקמיה מילואידית כרונית (CML) אכן עלו באופן חד בשנים האחרונות, אך עלייה זו לוותה בשיפור בעל משמעות בהישרדות.

כך למשל מראים המחברים שבסרטן שד גרורתי, שעבורו אושרו 11 תרופות חדשות בין 1996-2011 , עלות הטיפול לאורך החיים, לרבות עלויות טיפול בקהילה ובבית החולים, עלו ב-72,000 $ למטופלת בממוצע, אך מול זאת תוחלת החיים גדלה ב-13 חודשים. (שלכאורה נתונים אלה משקפים יחס עלות/תועלת אטרקטיבי למדי ו”לגיטימי” במונחי כלכלת בריאות).

לעומת זאת, המחברים מציינים שעבור מטופלים שלא טופלו בתרופות החדשות, הייתה עליה בתוחלת החיים של 2 חודשים (ככל הנראה בשל שיפור בטיפול התומך או הטייה בנתון בשל פערי הזמן ), ועלות הטיפול עלתה ב-8,900 $ .

החוקרים עשו שימוש במאגר המידע SEER (ר”ת של Surveillance, Epidemiology, and End Results) לצורך מדידת הערך של טיפולים חדשים לסרטן במסגרת פרקטיקה קלינית שגרתית.

האנליזה התמקדה בסרטן שד, ריאות וכליות או CML תוך השוואת התקופות 1996-2000 ל-2007-2011 ובמטופלים שנמצאים בשלב מתקדם של מחלה ממארת (ולכן גם לא מועמדים לניתוח בעל יכולת ריפוי) .

נכללו באנליזה כ-73,000 המשתתפים לאורך 4 סוגי הגידולים שנבדקו במחקר, כשרוב המשתתפים (כ-63,000) היום עם סרטן ריאה. כ-25,000 איש אובחנו בתקופה הראשונה, וכ-48,000 בתקופה השנייה שנבחנה.

בחולי סרטן ריאה, העלייה הממוצעת בתוחלת החיים הייתה 3.9 חודשים, והעלות גדלה ב-23,000 $ בחולים שקיבלו טיפול תרפתי, וללא שינוי באלה שלא קיבלו את הטיפול התרופתי.

באופן דומה, עבור מטופלים עם סרטן כליות, תוחלת החיים עלתה ב-7.9 חודשים והעלות גדלה ב-44,700 $ . החוקרים מציינים שהעלות ותוחלת החיים שהתקבלו כאן אינם משקפים באופן מלא את ההשפעה של תרופות שנכנסו לשימוש ב-2007.

למטופלים עם CML היה השיפור הגדול ביותר בתוחלת החיים: עלייה של 22.1 חודשים שאותה ניתן לייחס בעיקר לטיפול ב- imatinib (גליבק, נוברטיס) שנכנס לשימוש ב-2001. סך עלויות הטיפול לאורך החיים עלו ב-142,200 $.

החוקרים מדגישים כי השינויים בתוחלת החיים ביחס לעלויות היו גדולים יותר עבור אלה שטופלו בתרופות נגד סרטן ע”י הרופא המטפל שלהם, בהשוואה לאלה שלא זכו לטיפול זה, ולדעת החוקרים יש לייחס את השיפור בתוחלת החיים לתרופות בעיקר ולא בעיתוי האבחנה או גורמים אחרים.

באשר לסוגיית איכות החיים, החוקרים טוענים שיש לה חשיבות רבה בשלבים מוקדמים של סרטן, אך בשלבים המתקדמים עדיין ההישרדות נשארת גורם המפתח. גם לטענה שלתרופות החדשות לסרטן יש פחות תופעות לוואי המחברים טוענים שאין עדיין בסיס עובדתי מחקרי לטענה זו.

בהתייחס לסוגיה שעלתה לאחרונה גם ב-ASCO באשר למידת ההצדקה למחירים הגבוהים מאוד של התרופות החדשות לסרטן, המחברים מציינים שנתוני השיפור בהישרדות אל מול העלות חייבים להוות פקטור חשוב בהתדיינות בין הגורמים המבטחים לחברות התרופות.

לדעתם, נתוני המחקר מצביעים על החשיבות של לקיחה בחשבון של תוצאות קליניות והישרדות וסך עלות הטיפול במסגרת טיפול שגרתי בעת שמבצעים הערכה של ערך התרופות החדשות נגד סרטן כקבוצה.

המחקר מומן ע”י חברת פייזר, והמחברים מציינים העדר כל קשר פיננסי רלבנטי לנושא המחקר. 

Health Aff. 2016;35:581-1587. Abstract,   לדיווח במדסקייפ

הערת המערכת: יש ודאי חשיבות למחקר זה בכך שהוא נותן פרספקטיבה ארוכת טווח לקשר בין השיפור בהישרדות לעלות התרופות, ובמידה מסוימת אולי “מרגיע” בכך שהוא מראה שלכאורה בסוגי הסרטן שנבדקו כאן יחס העלות/תועלת, כלומר העלות הנדרשת להשגת שנת חיים נוספת, היא סבירה (בעולם המערבי מקובל להניח שיחס של 50-100 אלף $ לשנת חיים הוא יחס תקין) . עם זאת, השאלה הרלבנטית כיום כאשר בוחנים את מידת ההצדקה של תרופה חדשה לסרטן היא בכמה היא מוסיפה לעלות הסטנדרטית לטיפול באותו גידול כיום, ובכמה היא מאריכה את חיי המטופל. אנליזות שונות שהוצגו לאחרונה על חלק מהתרופות החדשות הצביעו על תוספת עלות לשנת חיים של מאות אלפי $, הרבה מעבר לסף המקובל הנ”ל והשאלה כמובן כיצד צריכים לנהוג משרדי הבריאות והמבטחים במקרים אלה, כשמול אלה יש כמובן לחץ ציבורי אדיר (שלעיתים אף “מתודלק” ע”י חברות התרופות, כולל גם פירסום ישיר לצרכן, ראו כאן כתבה מהשבוע בנושא).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    טיפול SABR (או Stereotactic Ablative Body Radiotherapy) מהווה גישת טיפול בטוחה, לא-פולשנית ויעילה במקרים של ממאירות כלייתית ראשונית בחולים שאינם מתאימים לכריתה ניתוחית של הגידול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lancet Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרינה סטריאוטקטית הינה גישת טיפול מבטיחה לחולים עם סרטן כליה לא-נתיח מאחד ומדובר בפרוצדורה לא-פולשנית שאינה […]

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בדיקות סקר שגרתיות המבוססות על MRI מפחיתות את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בהיקף של 80% בנשים עם שינויים ברצף BRCA1, אך התועלת של מעקב באמצעות בדיקות MRI לא הוכחה בנשים עם שינויים ברצף BRCA2. ההנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines ממליצות כי […]

  • האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי אי השלמת דיסקציה של קשרית לימפה בבית השחי אינו מעלה את הסיכון להישנות או פוגע בסיכויי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים בנשים עם סרטן שד מוקדם, ללא מעורבות קשריות לימפה עם גרורות לקשרית זקיף שהשלימו ניתוח וטיפול קרינתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    בהשוואה לטיפול כימותרפי, טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי הוביל לשיעורי הישרדות ללא-אירועים טובים יותר ושיעורי תגובה מלאה גבוהים יותר, אם כי לא תועד שיפור בהישרדות הכוללת של חולים עם סרטן ריאות לא-נתיח מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם ביטוי PD-L1 קטן מ-1%, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. מנהל המזון והתרופות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה