Osteoarthritis

שיחרור מוקדם או מאוחר לאחר ניתוח החלפת מפרקים ? מאמרו של ד”ר בנקוביץ ב”הארץ”

במאמר המתפרסם ב”הארץ” ע”י ד”ר ואדים בנקוביץ, מנהל יחידת השתלת מפרקים במרכז הרפואי סורוקה ומייסד מרכז יונתן המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב, הוא דן בסוגייה של שיחרור מוקדם או מאוחר לאחר ניתוח החלפת מפרקים.

לשם כך הוא מנתח ממצאי מחקר שפורסם ב-The Journal of Arthroplasty” במאי 2018, ממנו עולה כי שיחרור מוקדם לאחר הניתוח היה קשור לפחות אישפוזים חוזרים וסיבוכים.


המחקר נמשך 3.5 שנים וכלל  447 מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית אשר שעברו ניתוח ראשון להחלפת מפרק הירך או ניתוח להחלפת מפרק הברך. המטופלים חולקו לשתי קבוצות דומות בגודלן , כשבקבוצה אחת המנותחים השתחררו יום לאחר הניתוח ובאחרת השיחרור היה לאחר 2-3 ימים.

לאחר הניתוח המטופלים קיבלו שילוב של משככי כאבים מקבוצות שונות ובמינונים נמוכים. כבר ביום הניתוח הם קמו ממיטתם והונחו לבצע תרגילי פיזיותרפיה.

מעקב אחר המטופלים הראה ש-4.5% מהמנותחים נדרשו לניתוח חוזר תוך 90 ימים ממועד הניתוח הראשון. בקבוצה ששוחררה מוקדם יותר היו פחות מטופלים שנדרשו לניתוח חוזר. מניתוח סיבות האישפוז החוזר שהיה כאמור שכיח יותר בקבוצה ששוחררה מאוחר יותר נראה שבקרב קבוצה זו היה שיעור גבוה יותר של סיבוכים, לרבות היווצרות קרישים וסיבוכים הקשורים להידבקות במחלות זיהומיות באשפוז. עוד נמצא כי באשפוז ארוך יותר המטופלים היו בסיכון גבוה יותר לנפילות ולשברים שנובעים מהן, בהשוואה להחלמה בבית. המטופלים בקבוצה ששוחררה מאוחר יותר היו בסיכון גבוה יותר להזדקקות לעזרה סיעודית בעת השחרור.

בנוסף, לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות בכל הנוגע לביקורים בחדר מיון: 16.5% מהחולים ששוחררו לביתם יום לאחר הניתוח ביקרו פעם אחת לפחות בחדר המיון בהשוואה ל-18.7% מהחולים ששוחררו אחרי יומיים-שלושה של אשפוז.

ד”ר בנקוביץ מסכם : “הדעות בנושא קיצור משך האשפוז לאחר ניתוחים אורתופדיים עדיין חלוקות בישראל. ישנם מנתחים שנוטים להשאיר את החולה לאשפוז ממושך של שבוע ואף יותר מכך ואחרים מעדיפים לשחרר מהר מאוד כדי שהמנותחים ימשיכו את תהליך השיקום בבתיהם. מאז שהמחקר נעשה ישנה התקדמות משמעותית בתחום השיקום המהיר בכל העולם, וגם הרופאים בישראל למדו כיצד להכין את המטופל ואת משפחתו טוב יותר לתקופת ההחלמה. כדאי לשקול את גישת השחרור המהיר לאחר ניתוח החלפת מפרק שכן הוא יכול לתרום רבות למנותחים כך שהשיקום שלהם יהיה מהיר יותר וטוב יותר.”

למאמר ב”הארץ”

The Journal of Arthroplasty , Volume 33 , Issue 5 , 1337 – 1342

הערת המערכת:  נראה שהמסקנה שעדיף שחרור מוקדם על מאוחר עשויה להיות תקפה לסוגים רבים של ניתוחים ואשפוזים, ולא רק לניתוח החלפת מפרקים. ככלל, בכל סיטואציה שבה ניתן להמשיך הטיפול/השיקום מחוץ לבית החולים, ולהפחית ע”י כך את  הסיכונים לזיהומים, נפילות וכד’ – כדאי לשקול שחרור מוקדם, במיוחד אם סביבת המטופל בבית מתאימה לכך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש ברשת הגדולה ביותר בישראל לתיקון בקע בדופן בטן במרכז הרפואי לגליל 

    שימוש ברשת הגדולה ביותר בישראל לתיקון בקע בדופן בטן במרכז הרפואי לגליל 

    שימוש ברשת הגדולה ביותר בישראל (וייתכן שאף בעולם) לתיקון בקע בדופן בטן במרכז הרפואי לגליל. הניתוח הרובוטי בוצע בהובלת ד"ר אלי קקיאשווילי, במטופל בן 72, שסבל מבקע גדול במיוחד, אשר התפרס על מרבית דופן הבטן. ד"ר קקיאשווילי: "בניתוח מתחנו את יכולות הרובוט עד הקצה, כולל תפירה מדויקת של הרשת בעזרת זרועותיו".

  • מה בין צריכת אלכוהול ובין מחלת עורקים היקפית? (Eur J Prev Cardiol)

    מה בין צריכת אלכוהול ובין מחלת עורקים היקפית? (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בצורת U בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון למחלת עורקים היקפית, כאשר הסיכון הנמוך ביותר תואר באלו ששתו שני משקאות בשבוע וגדול יותר עם צריכת עשרה משקאות ויותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין צריכת אלכוהול ובין […]

  • סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    מספר קטן שך סמנים בדם עשוי לסייע בזיהוי מטופלים אשר יפתחו אוסטיאוארתריטיס של הברכיים עד שמונה שנים לפני הופעת סימני המחלה בבדיקות הדמיה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Science Advances. החוקרים בחנו דגימות דם מנשים מהאוכלוסייה הכללית בלונדון, אשר עברו בדיקות שנתיות להערכת אוסטיאופורוזיס ואוסטיאוארתריטיס. הם בחנו נשים בסיכון נמוך לאוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות […]

  • סיכון מוגבר לתמותה בנשאיות BRCA שאובחנו בתוך עשור לאחר לידה (JAMA Netw Open)

    סיכון מוגבר לתמותה בנשאיות BRCA שאובחנו בתוך עשור לאחר לידה (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד ומוטציות BRCA תועד סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה במידה ואובחנו בתוך עשר שנים לאחר לידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות רבות מעידות כי התקופה שלאחר לידה מהווה חלון זמנים בו קיים סיכון גבוה להופעת ממאירויות חדשות והתקדמות מהירה של נגעים תת-קליניים […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לאוסטיאוארתריטיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת בדרגה נמוכה והפרעות מטבוליות עשויות להיות מעורבות באופן חלקי לפחות בהופעת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול ואוסטיאוארתריטיס. המשמעות הינה כי לשתי המחלות הללו […]

  • האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי אי השלמת דיסקציה של קשרית לימפה בבית השחי אינו מעלה את הסיכון להישנות או פוגע בסיכויי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים בנשים עם סרטן שד מוקדם, ללא מעורבות קשריות לימפה עם גרורות לקשרית זקיף שהשלימו ניתוח וטיפול קרינתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות ניתוחית הובילה לשיעורים נמוכים יותר משמעותית של כשלון טיפול, בהשוואה לטיפול שמרני בחולים עם אוסטיאומיאליטיס של החוליות. יתרה מזאת, טיפול שמרני הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לחיזוי כישלון טיפול. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את ההבדלים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה