מנתונים חדשים, שפורסמו במהדורת ינואר של כתב העת Mayo Clinic Proceedings, עולה כי ההמלצה של ה-AHA (American Heart Association) לצריכת לפחות 1 גרם ביום של EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (Docosahexaenoic Acid) הינה אמצעי סביר להפחתת הסיכון למחלת לב כלילית.
עוד עולה מהתוצאות כי בחולים עם רמות טריגליצרידים או LDL גבוהות צפויה התועלת הגדולה ביותר לטיפול אופטימאלי בחומצות שומן אומגה שלוש.
במטה האנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של EPA ו-DHA על מחלת לב כלילית ולהשלים מטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים במטרה לקבוע את הקשר בין צריכת EPA ו-DHA ובין הסיכון למחלת לב כלילית.
החיפוש במאגרי Ovid/Medline, PubMed, Embase ו-Cochrane Library בין 1 בינואר, 1947, ועד 2 בנובמבר, 2015, הוביל לזיהוי 18 מחקרים אקראיים ומבוקרים ו-16 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים להערכת EPA+DHA ממוצרי מזון או תוספים ומחלת לב כלילית, כולל אוטם לבבי, מוות לבבי פתאומי, תמותה כלילית ואנגינה.
במחקרים האקראיים ומבוקרים זוהתה ירידה שאינה מובהקת סטטיסטית בסיכון למחלת לב כלילית עם EPA+DHA. מנתונים לפי תתי-קבוצות ממחקרים אקראיים ומבוקרים עלה כי חלה ירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון למחלת לב כלילית עם EPA+DHA באוכלוסיות בסיכון מוגבר, כולל משתתפים עם רמות טריגליצרידים מוגברות ורמות LDL מוגברות.
מטה-אנליזה של נתונים ממחקרי עוקבה פרוספקטיביים הצביעה על קשר בין צריכה רבה לעומת צריכה מעטה של חומצות שומן אומגה-שלוש ובין ירידה משמעותית של 18% בשיעורי מחלת לב כלילית.
החוקרים מסכמים וכותבים כי משלב EPA+DHA מלווה בסיכון מופחת למחלת לב כלילית, עם תועלת רבה יותתר באוכלוסיות בסיכון גבוה במחקרים אקראיים ומבוקרים.
Mayo Clin Proc 2017;92:15-29
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!