נאונטולוגיה

טיפול באריתרופואטין אינו מפחית סיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור במקרים של פגות קיצונית (N Engl J Med) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

טיפול במינון גבוה של אריתרופואטין שניתן בתוך 24 שעות במקרים של פגות קיצונית ועד גיל מתוקן של 32 שבועות לא הוביל להפחתת הסיכון לליקוי נוירו-התפתחותי חמור או תמותה לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של אריתרופואטין הדגים השפעה המגנה על מערכת העצבים במודלים קדם-קליניים של נזק מוחי ביילודים ומחקרים בשלב 2 רמזו ליעילות אפשרית; עם זאת, אין הוכחות לתועלת ובטיחות טיפול זה במקרים של פגות קיצונית.

החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, שכלל מינון גבוה של אריתרופואטין. מדגם המחקר כלל 941 יילודים שנולדו לאחר 24 שבועות היריון ועד 27 שבועות ושישה ימים, אשר חולקו לטיפול באריתרופואטין או פלסבו בתוך 24 שעות מהלידה. אריתרופואטין ניתן דרך הוריד במינון 1,000 יחידות/ק”ג כל 48 שעות, עם סך כולל של שש מנות, לאחר מכן ניתן מינון אחזקה של 400 יחידות/ק”ג, שלוש פעמים בשבוע בזריקה תת-עורית, עד גיל מתוקן של 32 שבועות.

התוצא העיקרי היה תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור בגיל מתוקן של 22-26 חודשים. ליקוי נוירו-התפתחותי חמור הוגדר בנוכחות שיתוק מוחין חמור או מדד קוגניטיבי משולב או מדד מוטורי משולב של פחות מ-70 נקודות (מקביל לשתי סטיות תקן מתחת לממוצע, כאשר מדדים גבוהים יותר מעידים על תפקוד טוב יותר) בסולם Bayley Scales of Infant and Toddler Development.

החוקרים מדווחים כי 741 יילודים נכללו בניתוח לפי-פרוטוקול להערכת יעילות הטיפול: 376 משתתפים שטופלו ב-אריתרופואטין ו-365 טופלו בפלסבו.

החוקרים לא זיהו הבדלים בין שתי הקבוצות בהיארעות תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור בגיל שנתיים (26% בכל קבוצה, P=0.80). לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשיעורי רטינופתיה של פגות, דימום תוך-גולגולתי, אלח-דם, Necrotizing Enterocolitis, Bronchopulmonary Dysplasia, או תמותה, או בתדירות אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול במינון גבוה של אריתרופואטין, אשר ניתן במקרים של פגות קיצונית לא הוביל לשיפור תוצאות נוירו-התפתחותיות או הפחתת תמותה היילודים בגיל שנתיים.

N Engl J Med 2020; 382:233-243

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות חלה עליה בשיעור ההישרדות של הפגים הקטנים מאד. לעיתים, על חשבון פגיעה נוירו-התפתחותית בשורדים. בקבוצת הפגים שנחקרה במחקר זה הוערך כי שיעור התמותה/פגיעה נוירו-התפתחותית תהיה סביב ה-40% על סמך מחקרים קודמים. לכן, ישנה חשיבות ל”מרדף” אחר טיפולים שימתנו את הפגיעה הנוירו-התפתחותי בשורדים. אחד הטיפולים המועמדים הינו אריתרופואטין, במיוחד לאחר המטא-אנליזה שפורסמה בעבר על כך שהוא משפר את ה-MDI בילודים אלה.

לאכזבתנו, במחקר אקראי מבוקר כפול סמיות זה שכלל כ-750 פגים הטיפול באריתרופואטין לא הוכיח את עצמו. יתכן כי המטא-אנליזה כללה 4 מחקרים שהשתמשו במינונים שונים של אריתרופואטין. בנוסף, שיעור התמותה/פגיעה נוירוהתפתחותית באוכלוסיית המחקר היה רק 26%, נמוך הרבה יותר מן המחקרים הקודמים.

נראה עתה כי נסתם הגולל על טיפול באריתרופואטין כמשפר תוצאות נוירו-התפתחותיות באוכלוסייה זו וניתן לשקול לטפל בו רק בילודים במועד עם HIE.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה