Abdominal pain

האם הפחתת צריכת מלח עלולה להיות מסוכנת? (מתוך אתר Medscape)

הגבלת נתרן הינה אחת ההמלצות התזונתיות הנפוצות ומומחים רבים ממליצים על הפחתת צריכת מלח על-מנת להשיג מטרה זו. עם זאת, אין קונצנזוס באשר לשאלה עד כמה להגביל את צריכת הנתרן והאם הפחתת צריכת מלח עלולה לגרום נזק.

עם הזמן, הרגלי התזונה של האדם השתנו וכיום אין מחסור מלח בסביבה בארצות הברית. סקר ארצי אחד מצא כי הצריכה התזונתית של מלח עולה על 3,600 מ”ג ביום במבוגרים בארצות הברית. למרות שאיגודים מדעיים מובילים מאוחדים בהמלצה להגביל את צריכת המלח, ישנם הבדלים בכל הנוגע לסף צריכת נתרן המומלץ. לדוגמא, ה-CDC ממליץ על צריכה יומית של נתרן של עד 2,300 מ”ג, איגוד הלב האמריקאי הפחית את הסף ל-1,500 מ”ג וארגון הבריאות העולמי קבע סף באמצע של 2,000 מ”ג ביום.

מובן כי הגבלת נתרן בתזונה תפחית לחץ דם. סקירה שכללה 185 מחקרים מצאה כי הפחתה צריכה ממוצעת של נתרן בתזונה מ-11.5 גרם ביום ל-3.8 גרם ביום לוותה בירידה ממוצעת של 5.5 מ”מ כספית בלחץ הדם סיסטולי וירידה של 2.9 מ”מ כספית בלחץ דם דיאסטולי בחולים עם יתר לחץ דם.

דיאטה עם צריכת נתרן נמוכה מלווה בשיפור כמעט ליניארי בלחץ הדם, בהשוואה לדיאטה עם צריכה מתונה או גבוהה של נתרן. דיאטה דלת-נתרן מלווה בשיפור כמעט ליניארי בלחץ הדם, בהשוואה לדיאטה עם צריכת נתרן מתונה או גבוהה. מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה וכללה 85 מחקרים באיכות גבוהה אישרה את הקשר הליניארי בין הפחתת צריכת נתרן בתזונה ובין ירידה בלחץ דם סיסטולי ודיאסטולי.

עם זאת, הנתונים בכל הנוגע להשפעה של הפחתת צריכת נתרן על תוצאות קרדיווסקולאריות אינם כה ברורים.

מחקר תצפיתי בחן את ההשפעות של הגבלת נתרן על אירועים קרדיווסקולאריים בשני מדגמים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. הם זיהו עקומת בצורת J בין צריכת נתרן מתחת ל-3 גרם ביום ובין עליה באירועים קרדיווסקולאריים.

בדומה, מחקר PURE מצא קשר בין צריכת נתרן של פחות מ-3 גרם ביום ובין עליה באירועים קרדיווסקולאריים. מרבית המשתתפים במחקר הנ”ל לא סבלו ממחלות לב וכלי דם ברקע.

למעלה מ-90% מהנתרן בתזונה מופרש בשתן, כך שדגימת שתן יכולה לסייע בהגדרת צריכת נתרן. הבעיה עם שני המחקרים התצפיתיים נוגעת לשימוש בדגימת שתן יחידה להערכת הפרשת הנתרן לאורך 24 שעות באמצעות נוסחת Kawasaki, גישה אשר זכתה לביקורות ואינה נפוצה בשימוש קליני.

מחקר Trials of Hypertension Prevention, אשר התבסס על ממוצע של 3-7 איסופי שתן לאורך 24 שעות להערכת צריכת נתרן, לא מצא עקומה בצורת J ובמקום זאת זיהה ירידה משמעותית באירועים הקרדיווסקולאריים, גם בטווח התחתון של צריכת נתרן (1,500 מ”ג ביום).

בסקירת Cochrane, הגבלת צריכת נתרן בתזונה לוותה בהפעלה נוירו-הורמונאלית, עם עליה ברמות רנין, אלדוסטרון, נוראדרנלין ואדרנלין, אשר בתיאוריה עלולה להוביל לנזק קליני. אחד המחקרים מצא כי צריכת נתרן יומית של פחות מ-1 גרם לוותה ברמות הגבוהות ביותר של רנין ואלדוסטרון שתועדו אי פעם. עם זאת, החולים לא היו בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

חולים עם אי-ספיקת לב עלולים להיות בסיכון גבוה במיוחד להפעלה נוירו-הורמונאלית ועלו שאלות באשר להמלצה להגביל צריכת נתרן.

במחקר מאיטליה שכלל 232 חולי אי-ספיקת לב עם ירידה במקטע פליטה, המשתתפים חולקו לדיאטה עם 2.7 גרם נתרן ביום או לדיאטה קפדנית יותר עם צריכת נתרן יומית של עד 1.8 גרם ביום. בקרב אלו שהקפידו על צריכת נתרן ליבראלית יותר תועדו רמות BNP נמוכות יותר, כמו גם שיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים ותמותה, בהשוואה לאלו בקבוצת הגבלת נתרן הדוקה יותר.

במחקר דומה, בחולים עם אי-ספיקת לב תחת הגבלת נתרן תועדו רמות גבוהות יותר של רנין, אלדוסטרון וציטוקינים דלקתיים, כמו גם שכיחות גבוהה יותר של אשפוזים חוזרים, בהשוואה לאלו שצרכו נתרן בכמות סטנדרטית.

לכל המחקרים הללו יש מגבלות שונות, אך באופן תיאורטי, ייתכן כי הגבלת מלח תוביל להפעלה נוירו-הורמונאלית, אשר עשויה להיות מפצה תחילה בחולי אי-ספיקת לב לשמירה על זילוח איברים; עם זאת, עם הזמן הפעלה זו עלולה להיות לא-תואמת ולהוביל לפרוגנוזה גרועה יותר ופגיעה באיברי מטרה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אלגוריתם בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית שגרתית. המערכת נועדה לזהות במהירות מקטע פליטה נמוך במהלך הבדיקה הגופנית של המטופלים. האלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית (Eko Low EF AI) פותח בשיתוף פעולה של מאיו קליניק עם Eko Health ומיועד לשימוש עם פלטפורמת זיהוי […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בנשים צעירות עם אבחנה של חרדה או דיכאון סיכון גבוה יותר משמעותית להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, דוגמת יתר לחץ דם, היפרליפידמיה וסוכרת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Cardiology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 71,214 מבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם בתחילת הדרך, כולם […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה