Anaemia

השתלת צואה עשויה להתגבר על עמידות ל-Nivolumab בחולי מלנומה (Science)

ממחקר קליני קטן בראשת ד”ר ארז ברוך, רופא ישראלי השוהה כעת במרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס ביוסטון, עולה כי השתלת צואה השיבה את התגובה לטיפול אימונותרפי ב-3 מבין 10 חולים עם מלנומה גרורתית ועמידה לטיפול, בהם תועדה הפסקת תגובה לטיפול בתרופות ממשפחת מעכבי PD-L1.

מדגם המחקר כלל 10 משתתפים שהשלימו שלושה ימי טיפול בונקומיצין וניאומיצין, במטרה למחוק את המיקרוביום במערכת העיכול של המטופלים. לאחר מכן הם קיבלו תרומת צואה הן באמצעות קולונוסקופיה והן באמצעות קפסולות פומיות. לאחר מכן, חודש הטיפול האי מונותרפי, שכלל מתן תוך-ורידי של Nivolumab במינון סטנדרטי. החולים המשיכו בנטילת קפסולות צואה בשישה מחזורים כל שבועיים. חידוש הטיפול האי מונותרפי בוצע לאחר חציון של 113 ימים.

תרומת הצואה התקבלה משני חולים אחרים עם מלנומה גרורתית שהשיגו תגובה מלאה לטיפול במעכבי בקרה חיסונית, אשר נותרה למשך לפחות שנה אחת. שלושת החולים שהגיבו לטיפול וכן שני חולים נוספים עברו השתלת צואה מאותו תורם. חמישה חולים שעברו השתלת צואה מתורם שני לא הגיבו לטיפול, מסיבות לא-ברורות. לא תועד קשר ברור בין הרכב המיקרוביום לאחר השתלת הצואה ובין התגובה הקלינית.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי המחקר לא היה בעל עוצמה מספקת על-מנת להשוות את היעילות בין שני התורמים, אלא רק את הבטיחות. סוגיית הבטיחות היחידה הייתה נפיחות קלה וזמנית, אשר תועדה באחד החולים.

אחד מהחולים הללו הדגים תגובה מלאה לטיפול ב-Nivlolumab, כפי שנקבע לפי עדות לנסיגת הגידול בבדיקת PET/CT. שני החולים האחרים הדגימו תגובה חלקית לטיפול. בכל שלושת החולים הללו לא הייתה התקדמות מחלה לאחר שישה חודשים.

למרות שהמחקר היה קטן ולא כלל קבוצת ביקרות, הממצאים תומכים בעיקרון באונקולוגיה לפיו הרכב מיקרוביום מערכת העיכול, אשר כבר מוכר כבעל השפעה משמעותית על מערכת החיסון, עשוי להשפיע על התגובה לטיפול אימונותרפי והגדיל את השפעת הטיפול.

הממצא העיקרי הוא הי שינוי הרכב המיקרוביום בחולי סרטן הינו בעל משמעות קלינית. שינוי הרכב המיקרוביום במעי וחשיפה חוזרת לטיפול אימונותרפי עשויה להוביל לתגובה קלינית ברורה בחלק מהחולים.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי יש להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Science. Published online December 10, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה