Colorectal cancer

תמיכה חברתית חזקה וממושכת עשויה להפחית את הסיכון לתמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת ומכל סיבה, בנשים בגיל המעבר ואחריו (Cancer)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

חוקרים ממרכזים רפואיים ואוניברסיטאות בארה”ב, ביניהם הרווארד וסטנפורד, בדקו את הקשר בין קיומה של תמיכה חברתית בקרב נשים לאחר גיל המעבר, עוד לפני האבחנה של סרטן המעי הגס והחלחולת, לבין הסיכון לתמותה מכל סיבה ומסרטן מעי הגס בפרט. החוקרים ביקשו גם לבדוק האם קיימת השפעה של אינטגרציה חברתית (זוגיות, שייכות חברתית בקהילה או דתית/רוחנית) ושל סטטוס מגורים (משותפים או לבד) על סיכון זה.

המחקר כלל 1,431 נשים לאחר גיל המעבר שאובחנו כחולות בסרטן המעי הגס, בשלבי מחלה שונים בין השנים 1993-2017, אחריהן בוצע מעקב חציוני של 5.8 שנים. הנשים ענו על שאלונים שבדקו בין השאר נושאים דמוגרפיים, גורמים פסיכו-סוציאליים ואת מצבן הבריאותי, שעודכן על ידי הנשים מדי חצי שנה עד שנה, ואומת מול רשומות רפואיות (לרבות נתוני תמותה). תמיכה חברתית נחשבה כזו שהחלה עד 6 שנים לפני האבחנה של סרטן המעי הגס והחלחולת.

הממצאים הראו שנשים שלתחושתן הייתה להן תמיכה חברתית מועטה, היו בסיכון גבוה יותר

ב-52%   לתמותה מכל סיבה שהיא, ולסיכון גבוה ב- 42% לתמותה מסרטן המעי הגס בפרט, לעומת נשים שחוו תמיכה חברתית חזקה. נשים שדווחו על תמיכה חברתית בינונית, היו בסיכון גבוה ב- 21% לתמותה מכל סיבה שהיא וב- 28% לתמותה מסרטן המעי הגס, לעומת נשים עם תמיכה חברתית חזקה. לתמיכה נפשית (טיפול ודאגה), אינפורמטיבית (סיוע במתן מידע) ומעשית (עזרה בביצוע משימות והיענות לצרכים מוחשיים), ואינטראקציה חיובית (שהות במחיצת המטופלת למטרת בילוי והפחתת המחשבות על המחלה) הייתה השפעה משמעותית על התוצאות.

מניתוח נפרד של נתונים שעלו מתשובותיהן של 1,141 מהנשים על ההשפעה של אינטגרציה חברתית (זוגיות, שייכות חברתית בקהילה או דתית/רוחנית) ושל סטטוס מגורים (משותפים או לבד), על הסיכון לתמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת ומכל סיבה, עלה כי אינטגרציה חברתית נמוכה הייתה קשורה לסיכון לתמותה מכל סיבה, אך לא לתמותה מסרטן המעי הגס. עם זאת, הן אינטגרציה חברתית נמוכה, והן מגורים לבד, נמצאו קשורים לסיכון לתמותה מסרטן של החלחולת (הרקטום).

לסיכום: ממצאי המחקר מדגימים, כי מחלימות מסרטן המעי הגס והחלחולת שמערכת התמיכה החברתית שלהן הייתה נמוכה לפני שהן אובחנו, נמצאות בסיכון גבוה יותר לתמותה מהמחלה, ומכל סיבה, לעומת נשים עם תמיכה חברתית חזקה. החוקרים מציינים כי תמיכה חברתית היא חיונית לנשים שאובחנו עם סרטן מעי גס, ומציעים כי צוותי רפואה יתשאלו את הנשים על קיומן של מערכות התמיכה שלהן, ולקשר אותן עם מקורות תמיכה מתאימים.

המאמר פורסם בכתב העת Cancer, בתאריך 23.1.2020.

לחצו כאן לתקציר המאמר (באנגלית).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה