Diabetes

התועלת של צריכת DHA בתזונה תלויה בסיכון הגנטי למחלת אלצהיימר (Am J Clin Nutr)

בקרב מבוגרים בגיל העמידה ללא הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי בה ועם סיכון גנטי גבוה למחלת אלצהיימר, צריכה רבה יותר של DHA (Docosahexaenoic Acid) בתזונה מלווה בעמידות גדולה יותר לאטרופיה מוחית על-רקע תחלואה בבדיקות הדמיה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition.

דגים שמנים מהווים את המקור התזונתי העיקרי ל-DHA, חומצת שומן חיונית לתפקוד המוח. עדיין קיימת מחלוקת באר לשאלה אם צריכת DHA בתזונה מונעת או מאטה הידרדרות קוגניטיבי או התפתחות מחלת אלצהיימר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר אללי APOE-ε4 הינו גורם סיכון בלתי-הפיך מג’ורי למחלת אלצהיימר ספוראדית. יש עדויות המצביעות על תועלת של צריכת DHA בתזונה לפני הופעת תסמיני מחלת אלצהיימר, בפרט בקרב נשאי APOE-ε4. בדיקות MRI עשויות לסייע בזיהוי שינויים מוחיים בשלב קדם-קליני.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להתמקד במבוגרים בגיל העמידה עם תפקוד קוגניטיבי שמור, המצויים בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר ולבחון את הקשר בין צריכת DHA בתזונה ובין התפקוד הקוגניטיבי ועדות הדמייתית למחלת כלי דם קטנים ושינויים נוירו-דגנרטיביים על-רקע מחלת אלצהיימר.

מדגם המחקר כלל 340 משתתפים, מהם 122 שלא היו נשאי APOE-ε4, 157 נשאים של אלל יחיד ו-61 נשאים של שני אללי APOE-ε4. החוקרים העריכו את צריכת DHA בתזונה על-סמך שאלונים למילוי עצמי ומדדו את התפקוד הקוגניטיבי באמצעות מבחנים להערכת זיכרון אפיזודי ותפקוד ניהולי. בדיקות MRI שימשו להערכת מחלת כלי דם קטנים (אות מוגבר בחומר הלבן ומיקרו-דימומים מוחיים) ואטרופיה מוחית על-רקע מחלת אלצהיימר (עובי קורטקס אופייני למחלת אלצהיימר).

החוקרים מדווחים כי הממצאים לא הצביעו על קשר בין DHA ובין התפקוד הקוגניטיבי או היקף אותות מוגברים בחומר הלבן. הממצאים העידו על קשר הפוך ולא-משמעותי בין צריכת DHA ובין עדות מיקרו-דימומים מוחיים (יחס סיכויים של 0.446, p=0.055).

מהנתונים עולה קשר משמעותי בין צריכת DHA בתזונה ובין עובי קורטקס גדול יותר בקרב אלו שהיו הומוזיגוטיים לאלל APOE-ε4 (p=0.045), אך לא באלו שהיו הטרוזיגוטיים. במילים אחרות, באלו בסיכון הגנטי הגבוה ביותר למחלת אלצהיימר בשל אלל APOE תועדה התועלת הגדולה ביותר לצריכת דגים.

ממצאי המחקר מספקים רמזים כיצד לבחון את ההשפעה של התערבויות פשוטות של אורח החיים, דוגמת הגברת צריכת דגים שמנים, על הסיכון למחלת אלצהיימר.

Am J Clin Nutr. Published online March 18, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה