Genetics

סיקור וידאו/מולטימדיה של הרצאות נבחרות מתוך הכנס השני של Cardio Femm : צעד נוסף וחשוב להעלאת המודעות למחלות לב בנשים

אנו מתכבדים להזמינכם לסיקור וידאו/מולטימדיה של הכנס השני של Cardio Femm שהתקיים בסוף השבוע (18 20 ליוני) במלון דן קיסריה, שנועד ליצור שיתוף פעולה אינטר-דיסיפלינרי סביב מחלות לב בקרב נשים.

בתמונה :  מימין לשמאל ד”ר דנה צפת מרפאת לב האשה הדסה עין כרם, ד”ר בלה קויפמן מרפאת לב האשה , איכילוב, ד”ר אביטל פורטר מרפאת לב האשה, בלינסון


בין היתר , הציגה בכנס  ד”ר דנה צפת לראשונה מימצאים של סקר טלפוני שערכה, באמצעות המרכז לבריאות לב האישה, ע”ש לינדה גוי פולין, הדסה עין-כרם, בראשו היא עומדת.

הסקר נועד לבחון מודעות של נשים ישראליות לעובדה, כי מחלות לב מהוות גורם המוות מספר אחד בקרב נשים בעולם המודרני. בעולם, אחד מכל שלושה מקרי מוות של נשים נגרם כתוצאה ממחלת לב.

במסגרת הסקר נשאלו הנשים שתי שאלות מרכזיות. האחת מהם לדעתן גורמי המוות העיקריים בקרב נשים. השאלה השנייה בחנה את מודעותן של הנשים לתסמינים של התקף לב.

34% בלבד מהנשים היהודיות חילוניות וחרדיות השיבו נכונה לשאלה ‘מהו גורם התמותה המרכזי בקרב נשים’. רק 25.9% נשים ערביות היו מודעות לסיבת המוות העיקרית בקרב נשים למרות ששיעור התחלואה בקרב נשים ערביות גדול ב-57% ממספר הנשים היהודיות שלוקות בליבן.

כשנתבקשו הנסקרות למנות סימנים נשיים העלולים להעיד על התקף לב, 65.9% מכלל הנשים הערביות והיהודיות השיבו כי כאבים בחזה, לחץ בחזה או כאבים בזרועות, בכתפיים או בצוואר הינם סימני אזהרה להתקף לב אצל נשים.

במענה לשאלה כיצד יפעלו במידה שיחושו באחד או יותר מהתסמינים העלולים להעיד על התקף לבבי, 54% מכלל הנשים החילוניות והחרדיות ענו כי יתקשרו לאמבולנס. לעומתן, רק 20.6% מקרב הנשים הערביות העידו על עצמן שיפנו להזמין אמבולנס. לעומת זה, בהתייחס לשאלה ‘כיצד תפעלי אם אישה אחרת תלקה בסימני אזהרה אלו’? 74.5% מהנשים החילוניות העידו על עצמן כי יזעיקו אמבולנס, 89.2% מהחרדיות ו-56.4% מן הערביות.

“נתונים אלו מדאיגים במיוחד נוכח העובדה, כי מידי שנה מתות בעולם 8.6 מיליון נשים ממחלות לב, ובישראל מעל לחמשת אלפים וחמש מאות נשים”, אמרה ד”ר צפת בכנס, במושב השני שעניינו: מחלת הלב הנשית. “המימצאים שלנו דומים לאלו שנמצאו בסקר דומה שנעשה בארה”ב ב- 1997. בעקבות הקמפיין המפורסם Go Red  שנועד להגביר מודעות למחלות לב בקרב נשים, ב- 2012 חל שיפור ניכר במודעות. תקוותינו כי גם בישראל יקרה אותו הדבר, באמצעות הפעילות של מרפאת לב האישה ופעולות נוספות שאנו יוזמים.”

ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מחלקת לב-ביניים ומרפאת לב האישה בבלינסון:  חשוב לנו מאד כי משרד הבריאות יתמוך בנו ויתן לנו רוח גבית במהלך שהתחלנו שלושת מרפאות לב האישה הפעילות בישראל  באיכילוב, הדסה ובלינסון להגביר את המודעות למחלות לב בקרב נשים כגורם תמותה מס’ 1. מודעות זו יש להעלות בקרב ציבור הרופאים, ציבור הנשים והציבור כולו. מעבר לכנסים חשובים אלה שיזמתי זו הפעם השניה, הפעילות הענפה בקהילה שמובילה מרפאת לב האישה בהדסה ועוד – אני קוראת לשינוי הסילבוסים בבתי הספר לרפואה ולסיעוד, אם דרך עדכון והכשרה של רופאי משפחה, רופאי נשים, פסיכולוגים,  פסיכיאטרים ואחרים. הייתי גם שמחה אם בכל מרכז רפואי בארץ היתה פועלת מרפאת לב האישה, על בסיס יומי, וכי גניקולוגים וקרדיולוגים ילמדו לשלב ידיים בנושא.” 


המושב הראשון שפתח את הכנס  עסק בנושא: הריון בגיל המבוגר ומחלות לב.

במושב שעורר דיון סוער ועורר עניין רב בקרב למעלה מ- 200 אורחי הכנס, אמר  פרופ’ מיכאל גליקסון,  יו”ר האיגוד הקרדיולוגי: “10% מבין הקרדיולוגים הן נשים ורק בודדות הגיעו לעמדות ניהול והובלה אקדמית. לאור העובדה שלמעלה מ-  50% אחוז מן הסטודנטים לרפואה הן נשים אנו מבינים כי ההתמחות בקרדיולוגיה אינה אטרקטיבית או נגישה לנשים. אני קורא מעל במה זו להנגיש את התחום גם לרופאות.” גם פרופ’ איתן לוננפלד, יו”ר האיגוד הגניקולוגי ברך והחמיא לד”ר אביטל פורטר, יוזמת ויו”ר הכנס על יצירת הזמנה לשיתוף פעולה פורה בין קרדיולוגים לגניקולוגים ולרופאים מדיסיפלינות נוספות סביב הנושא של בריאות לב האישה.

ד”ר אלי גוטרמן, מנהל שירות הריון בסיכון גבוה, מחוז חיפה, שירותי בריאות כללית, כיצד במהלך ההריון השינויים במערכת הקרדיו-וסקולרית מאד מרשימים וכי תפוקת הלב היא פי 2 מאישה שאינה הרה. “התחלואה והתמותה עולות ביחס ישיר לגיל האישה. יחד עם זה, ב- 2013 נרשמו בישראל כ- 500 לידות לנשים בגילאי 41 עד 45.” גם ד”ר אביטל פורטר, יו”ר הכנס אמרה כי נשים ורופאים צריכים לשאול את עצמם מה המחיר של הריון בגיל מבוגר בקרב נשים חולות לב? “לעיתים יש קושי באבחון בעיות לב בקרב נשים בהריון כי להריון בגיל מבוגר, מתלווים שלל סימפטומים אחרים שלעיתים ממסכים את הסימפטומים של מחלת הלב. בכל מקרה, הקו המנחה הוא שילוב ידיים, בין גניקולוגים לקרדיולוגים לרופאי משפחה.”

“אחד הנושאים לגביהם מתלבטים הרופאים הוא האם לשלוח אישה בהריון לשולחן הצנתורים. הנזק הצפוי לעובר כתוצאה מסתימה גדול בהרבה מכמות הקרינה שהוא ואימו יהיו חשופים אליה במהלך הצנתור. כמו כן, יש לא מעט תרופות קרדיולוגיות טובות שניתן ליטול גם במהלך ההריון.”

ד”ר אורנה דונת, סוציולוגית באונ’ בן גוריון, הצלע השלישית במושב הפתיחה החשוב, הציגה את הפן של “תובענות לאימהות בישראל”: “האקלים החברתי בישראל מכתיב לנשים להפוך לאימהות גם בגילאים מבוגרים או לחילופין לא להסתפק בילד אחד או שניים ולהפוך להיות אימהות לשלושה וארבעה ילדים.”

“במובנים רבים יש שידול לילודה, הרבה מעבר לעידוד לילודה.  החברה הישראלית מציגה תסריטים דמונים לאישה שבוחרת לא ללדת. את תמצאי את עצמך ערירית, תאכילי חתולים בקרן רחוב ותמותי במקלחת לבדך ואיש לא ידע על כך.”

“הוזמנתי לתוכנית של אורלי וגיא, הדבר הראשון שהם הראו לי זה ראיון עם נתן זך שאומר כי הוא מתחרט על כך שאין לו ילדים. כולם שולפים את נושא החרטה ואכן אני פוגשת נשים שלא רוצות להיות אימהות, אבל בדקה ה- 90, לפני סוף תקופת הפריון הן משתכנעות מחשש פן תתחרטנה- מדיניות ההפחדות מצליחה.”

במענה לשאלתו המתריסה של פרופ’ איתן לוננפלד, שהנחה את המושב הראשון, “מחקר איכותני, טוב ויפה אבל מה המספרים, כמה נשים בישראל אינן רוצות להיות אימהות?” השיבה ד”ר דונת כי “המחקר שלי הוא הראשון בישראל ואני  מזמינה את הלמ”ס לערוך מחקר כמותי בנושא זה.”

פרופ’ גיורא פילר, טכניון, דיבר על הפרעות שינה ותפקוד האנדותל: “שינה זה תהליך רסטורטיבי. בערב אנו הולכים לישון עם ירידה בתפקוד האנדותל. אם ישנו טוב אנו קמים עם תפקוד אנדותל טוב יותר. במחקר בו השתתפו 3,400 נבדקים וארך 16 שנה, נמצא כי מי שסובל מנדודי שינה כל לילה נוטה פי 2 לחלות במחלות לב.” וכדי להתחבר לנושא הכנס מחלות לב בקרב נשים הוסיף כי “נשים סובלות מנדודי שינה פי שתים ושלוש מגברים, בכל גיל, כאשר סביב תקופת המנופאוזה 51% מן הנשים סובלות מנדודי שינה.”

ד”ר גדעון קופרניק, לשעבר מנהל מחלקת נשים ואשפוז יום בבי”ח קפלן, מחה על כך שמרפאות לטיפול הורמונלי בנשים סביב גיל המעבר נסגרות מדי יום ולא נפתחות חדשות תחתן, כמו למשל בקפלן ובאסף הרופא. “אמנזה חייבת לקחת בחשבון מצב הורמונלי של האישה” טען ד”ר קופרניק והראה כיצד רופאים נוטים לשלוח אישה שמגיעה עם שורה של תופעות  לאינספור רופאים ואבחונים, כמו קרדיולוג בעקבות פלפיטציות, אף אוזן גרון בעקבות ורטיגו, ראומטולוג בעקבות כאבי פרקים או פסיכיאטר כתוצאה בדיכאון וכן הלאה, במקום לשקול אבחון הורמונלי וטיפול הורמונלי בהתאמה לאישה הספציפית.

בכנס העשיר והמגוון השתתפו דוברים רבים נוספים, ובני הזוג של משתתפי הכנס, נהנו במקביל מפעילות מגוונת שכללה פעילות גופנים, הרצאות ועוד בחסות הולמס פלייס.

לצפייה בהרצאות הכנס וגלריית תמונות – נא להקליק כאן

תיעוד הכנס הופק בחסות חברת באייר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת קפה מלווה בשכיחות נמוכה יותר של הגבלה בזרימת האוויר בנשים לאחר-מנופאוזה (Respir Investig)

    צריכת קפה מלווה בשכיחות נמוכה יותר של הגבלה בזרימת האוויר בנשים לאחר-מנופאוזה (Respir Investig)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Investigation עולה כי צריכת קפה מלווה בשיעורים נמוכים יותר של הגבלה בזרימת האוויר בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הצביעו על קורלציה אפשרית בין מנופאוזה והגבלה בזרימת האוויר. עם זאת, אין מידע רבו אודות נוכחות גורמים מגנים בנשים לאחר-מנופאוזה. לאור זאת, מטרת המחקר הנוכחי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Alectinib כטיפול משלים לסרטן ריאות חיובי למוטציית ALK (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Alectinib כטיפול משלים לסרטן ריאות חיובי למוטציית ALK (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Alectinib (אלצנזה) כטיפול משלים לאחר ניתוח לכריתת גידול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם עדות למוטציית ALK (או Anaplastic Lymphoma Kinase) בבדיקה שאושרה לשימוש ע”י הסוכנות. המומחים מסבירים כי בעקבות האישור הנוכחי, Alectinib הינה התרופה הראשונה והיחידה ממשפחת מעכבי […]

  • אי-ספיקת לב הינה סיבוך נפוץ יותר מאירוע מוחי של פרפור פרוזדורים (BMJ)

    אי-ספיקת לב הינה סיבוך נפוץ יותר מאירוע מוחי של פרפור פרוזדורים (BMJ)

    הסיכון לאבחנה של פרפור פרוזדורים במהלך החיים עלה ממקרה אחד לארבעה בשנת 2000 למקרה אחד משלושה בשנת 2022, כך עולה מנתונים חדשים מדנמרק שפורסמו בכתב העת BMJ. מהממצאים עולה כי אי-ספיקת לב הינה הסיבוך הנפוץ יותר משנית להפרעת הקצב, עם סיכון גבוה כפליים מהסיכון לאירוע מוחי. מדגם המחקר כלל 3.5 מיליון משתתפים (51.7% נשים) בגילאי […]

  • יעילות ובטיחות Fezolinetant לטיפול בתסמינים וזומוטוריים משנית למנופאוזה (Climacteric)

    יעילות ובטיחות Fezolinetant לטיפול בתסמינים וזומוטוריים משנית למנופאוזה (Climacteric)

    במאמר שפורסם בכתב העת Climacteric מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה התומכות ביעילות ובטיחות Fezolinetant לטיפול בתסמינים וזומוטוריים משנית למנופאוזה. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת היעילות והבטיחות של Fezolinetant לטיפול בתסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה משנית למנופאוזה. הם ערכו חיפוש במאגרי PubMed, Cochrane Library, Embase ו-Web of Science לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו עד […]

  • מה בין צריכת סידן יומית בתזונה ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר-מנופאוזה? (Nutrients)

    מה בין צריכת סידן יומית בתזונה ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר-מנופאוזה? (Nutrients)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכת סידן בתזונה של מעל 800 מ”ג/יום מלווה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם בנשים למעלה מעשר שנים לאחר-מנופאוזה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכת סידן יומית בתזונה ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר-מנופאוזה על-בסיס נתונים […]

  • האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר לעודף-משקל בצאצאים בגיל עשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition. עם זאת, לפחות בשלב זה הרושם הוא כי התועלת של תוספי שמן דגים במהלך ההיריון עולה על הסיכון האפשרי להפרעה במשקל. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההמלצה הנוכחית לנשים […]

  • וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש בנשאי APOE4 מלווה בירידה של 70% בסיכון למחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Neuropathologica. החוקרים כותבים כי הווריאנט תואר בגן Fibronectin 1 (או FN1), גן האחראי לביטוי Fibronectin, גליקופרוטאין המצפה את כלי הדם במחסום דם-מוח וחומרי בקרה הנעים לתוך ומחוץ למוח. בעוד שבמצבים תקינים Fibronectin קיים במחסום […]

  • שכיחות גבוהה של מצוקה נפשית בקרב אבות לאחר סיבוכי הריון (JAMA Netw Open)

    שכיחות גבוהה של מצוקה נפשית בקרב אבות לאחר סיבוכי הריון (JAMA Netw Open)

    מצקוה נפשית בקרב אבות טריים נפוצה מאוד במקרים בהם בנות זוגן ילדו עובר מת, יילודים עם מומים מולדים מג’וריים, או במקרים של השראת הפלה מוקדמת, בהשוואה לאבות שבנות זוגן ילדו תינוק בריא, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הארצי כלל נתונים ממאגר ארצי בדנמרק, שנאספו בין השנים 2008 ו-2017 […]

  • טיפול פומי ב- lasofoxifene מלווה בשיפור תסמיני אטרופיה של הלדן והעריה בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול פומי ב- lasofoxifene מלווה בשיפור תסמיני אטרופיה של הלדן והעריה בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים לאחר-מנופאוזה שקיבלו טיפול פומי ב-lasofoxifene תועד שיפור משמעותי קלינית ומובהק סטטיסטית בתסמיני אטרופיה של הלדן והעריה עם פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפשרויות הטיפול הנוכחיות כיום לתסמונת GSM (או Genitourinary Syndrome of Menopause) או אטרופיה של הלדן והעריה הן מוגבלות לאסטרוגן נרתיקי, DHEA […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה