“יש לפעול למיגור המחלה באמצעות הגדלת שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה”
משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “אנו קוראים לכל המערכות לפעול להגברת המודעות ולהגדלת שיעור ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה. למרות שבישראל סוג סרטן זה אינו נפוץ ושיעורי ההיארעות של המחלה נמוכים, מדובר במחלה שעלולה להיות קטלנית, ושעשויה להתפרץ בחלק מהמקרים אף ללא תסמינים מוקדמים. החיסון הוא אמצעי המניעה העיקרי כיום נגד סרטן צוואר הרחם. יש לעודד ולהפנות נשים לביצוע בדיקות סקר לסרטן צוואר הרחם באופן שגרתי, שכן גילוי מוקדם של המחלה יכול להציל חיים!”
בשונה מסוגי סרטן אחרים, השיח סביב סרטן צוואר הרחם לרוב מושתק, מאחר וההדבקה בנגיף הפפילומה, העלול לגרום לסרטן צוואר הרחם, מתרחשת במגע מיני, דבר שמוביל לבושה והסתרה. על מנת לשבור את מחסום השתיקה, בחרנו להציג כמה מיתוסים נפוצים:
ניתן להידבק בנגיף הפפילומה רק במגע מיני עם פרטנרים רבים.
לא נכון! אמנם הסיכויים להידבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) עולים עם מספר הפרטנרים וקיום יחסי מין לא מוגנים, אך לפעמים מספיק פרטנר אחד כדי להידבק בנגיף.
שימוש בקונדום מגן עליי מפני הידבקות.
לא נכון!
נגיף הפפילומה עובר במגע מיני מכל סוג (גם במגע של העור באזור איברי המין). השימוש בקונדומים מפחית את הסיכון להידבקות אך לא מונע אותה.
כל מי שתידבק בנגיף הפפילומה תחלה בסרטן צוואר הרחם.
לא נכון! זיהום בנגיף נחשב אמנם תנאי להתפתחות סרטן צוואר הרחם, אולם מרבית הנשים שייחשפו לנגיף לא יחלו בסרטן. למעשה, כ-80% מהאוכלוסייה הפעילה מינית תיחשף במהלך חייה לנגיף, אך ברובם של המקרים לא תתרחש הידבקות בנגיף או שהיא תחלוף בלי שיתגלה כל סימן. במקרים מעטים יגרום הנגיף לשינויים תאיים, אשר יתקדמו לשינויים טרום-ממאירים או אף לסרטן.
מי שחלתה בסרטן צוואר הרחם יכולה להדביק אחרים בסרטן במגע מיני.
לא נכון!
למרות שניתן להעביר את הנגיף במגע עור, לא ניתן להעביר גידולים סרטניים הנגרמים מהנגיף, מאדם לאדם.
לעישון סיגריות ושימוש בקנאביס אין קשר לסרטן צוואר הרחם.
לא נכון!הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם בנשים מעשנות הוא פי שניים ומעלה לעומת נשים שאינן מעשנות. העישון מפחית את כושר ההתנגדות של מערכת החיסון מצד אחד, ותורם באופן ישיר לשינויים הגנטיים ולנזק התאי הנגרם על ידי הנגיף מצד שני.
גלולות למניעת היריון מגינות עליי מפני סרטן צוואר הרחם.
לא נכון!
נטילת גלולות למניעת היריון מעלה את הסיכון להתפתחות שינויים טרום?ממאירים וממאירים בצוואר הרחם. העלייה בסיכון מושפעת ממשך התקופה שבה ניטלו הגלולות, והיא הולכת ועולה עם משך החשיפה. עם זאת, הסיכון פוחת עם הפסקת נטילת הגלולות. לגלולות יש גם יתרונות רבים, לרבות הפחתת הסיכון לגידולים אחרים, שכיחים יותר, כמו סרטן הרחם, סרטן המעי הגס וסרטן השחלות. ההחלטה על נטילת גלולות צריכה להתקבל על ידי כל אישה לאחר דיון מושכל ביתרונות ובחסרונות הטיפול עם הרופא/ה המטפל/ת שלה.
חיסון נגד נגיף הפפילומה חשוב לנשים ונערות בלבד.
לא נכון!
משרד הבריאות ממליץ לכל הגברים והנשים עד גיל 26 שטרם התחסנו, להתחסן. גורמי הסיכון המוגדרים במשרד הבריאות הם: ריבוי פרטנרים מיניים, מחלת מין בעבר, פגיעה מינית בעבר, גיל מוקדם של תחילת קיום יחסי מין, עישון סיגריות, שימוש בקנאביס, או דיכוי במערכת החיסון ונשאות HIV, שימוש לא עקבי בקונדומים לגברים, וגברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
ד”ר מריו ביינר, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, המרכז הרפואי מאיר, ויו”ר החברה לגינקולוגיה אונקולוגית: “למרות השיפור המסוים בפנייה של נשים לצורך ביצוע בדיקת הסקר לגילוי מוקדם, לצערי שיעור הסיקור עדיין נמוך ובמיוחד בשכבה החברתית-כלכלית החלשה. בנוסף, שיעור ההיענות לחיסון נגד וירוס הפפילומה, הניתן חינם לבנים ובנות בבי”ס, עדיין נמוך ועומד על פחות מ-60%. מהיכרותי עם מטופלות, הן לא מקבלות מידע מרופאי המשפחה ורופאי הנשים על כך שגם אם לא חוסנו בגיל בי”ס עדיין מומלץ ואפשרי לקבל את החיסון במסגרת קופ”ח עד גיל 45”.
חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV) שאלות ותשובות
• מהו נגיף הפפילומה האנושי?
נגיף הפפילומה האנושי (HPV human papilloma virus) כולל למעלה מ-150 זנים שונים. שניים מהזנים הללו (6, 11) גורמים ליבלות באיברי המין (ב-90% מהמקרים). זנים אחרים של נגיף הפפילומה, לעומת זאת, עלולים לגרום לסרטן. השכיחים ביותר הם זנים 16 ו-18.
• כיצד נדבקים בנגיף הפפילומה האנושי?
זיהומים בפפילומה מועברים לרוב בזמן מגע מיני, כולל מין אוראלי. שימוש באמצעי חוסם, כגון קונדום, יכול להפחית את הסיכון, אולם אינו מונע לחלוטין הדבקה. חשוב לציין, כי למרות שניתן להעביר את הנגיף במגע עור, לא ניתן להעביר גידולים סרטניים הנגרמים מהווירוס מאדם לאדם.
• מהי שכיחותו של נגיף הפפילומה האנושי?
נגיף הפפילומה שכיח מאוד באוכלוסייה – 80% מכלל הגברים והנשים הבוגרים יידבקו לפחות בזן אחד של הנגיף במהלך חייהם. ריבוי בני זוג מיניים יכול להעלות סיכון להדבקה, אולם הדבקה יכולה להתרחש גם עם בן זוג אחד. ברוב המקרים, זיהום בווירוס אינו מורגש ואינו גורם לבעיות כלשהן וחולף מעצמו, אך במקרים מסוימים ההדבקה תישאר, וברבות הימים עלול להתפתח ממנה גידול טרום-סרטני או סרטני, בקרב נשים וגברים כאחד. בקרב נשים עלול הנגיף לגרום ליבלות באיבר המין, לסרטן צוואר הרחם, לסרטן הפות, לסרטן הנרתיק, לסרטן פי הטבעת ולסרטן פה ולוע. בקרב גברים עלול הנגיף לגרום ליבלות באיבר המין, לסרטן הפין, לסרטן פי הטבעת וכן לסרטן הפה והלוע.
• כיצד ניתן להפחית את הסיכון להידבק בנגיף?
בישראל רשומים ומשווקים שני חיסונים: גרדסיל 4 (4 Gardasil) ו- גרדסיל 9 (Gardasil 9) נגד נגיף הפפילומה האנושי, הניתנים על פי מרשם רופא. החיסונים מונעים הדבקה עתידית של המחוסן בזני הנגיף הכלולים בחיסון. החיסונים ניתנים באמצעות זריקה לתוך שריר הזרוע העליונה בשתי מנות (במרווח של 6 חודשים) או בשלוש מנות (במרווחים של 6 חודשים וחודשיים), בהתאם לסוג החיסון.
• מי צריך להתחסן?
חיסון גרדסיל 9 ניתן לבנות ולבנים בכיתה ח’ במסגרת בית הספר ובמימון משרד הבריאות. נערות ונערים בטווח הגילים 18-14, שלא התחסנו מסיבות שונות, זכאים להשלים את החיסון ללא עלות בבתי הספר (בכיתה ט’) או בלשכות הבריאות של משרד הבריאות (מכיתה י’ ואילך). נשים יכולות להתחסן באמצעות הביטוח המשלים של קופות החולים ובהשתתפות עצמית כספית של המבוטחת. מומלץ לשקול את הצורך בחיסון בהתייעצות עם רופא המשפחה או הגינקולוג.
· האם יש תופעות לוואי לחיסון?
כמו בכל חיסון, קיימות מעט תופעות לוואי היכולות להתלוות לחיסון. העיקריות הן: אדמומיות באזור ההזרקה, כאב מקומי ונפיחות באזור ההזרקה.
• מהי עמדת ארגון הבריאות העולמי (WHO) לגבי החיסון?
ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי החיסון נגד נגיף הפפילומה הינו חיסון בטוח ויעיל.
בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם
שינויים טרום סרטניים וגידולים מוקדמים של צוואר הרחם לא תמיד מלווים בתסמינים. בדיקות לגילוי מוקדם של שינויים בצוואר הרחם מאפשרות מניעה של תחלואה באמצעות זיהוי שינויים מוקדמים, שעלולים להפוך לגידול סרטני אם לא יטופלו בזמן.
בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם מתבצעת באמצעות בדיקה פאפ שגרתית של צוואר הרחם או בבדיקה לאיתור HPV ו/או שילוב ביניהן. בדיקות אלה יכולות לאבחן שינויים ומאפשרות גילוי מוקדם וטיפול בזמן, העשויים למנוע התפתחות גידול סרטני.
· בדיקת הפאפ כלולה בסל שירותי הבריאות בישראל; כיום הזכאות היא לנשים בנות 54-25, אחת לשלוש שנים. עד שנת 2020 היו זכאיות לבדיקה נשים בגיל 54-30 וקודם לכן רק נשים בגיל 54-35. הבדיקה מבוצעת בכל גיל, לאישה שיש לה אינדיקציה רפואית.
המחלה מופיעה במרבית המקרים בנשים צעירות מגיל 50, אך הסיכון קיים גם בגיל מבוגר יותר, ולכן ההמלצה היא להמשיך את בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ) עד גיל 65.
· הרחבות הסל בכל קופה, וכן הביטוחים המשלימים, מאפשרים בדיקה ללא קשר לגיל המטופלת, בהשתתפות עצמית שבין 31 שקלים ל-101 שקלים, לאישה שאינה בטווח הגילים המזכה בבדיקה לפי סל הבריאות. לפירוט ההשתתפות בקופות השונות לחצו כאן.
יום עיון אונליין בנושא סרטן צוואר הרחם לחולות, מחלימות ובני משפחותיהן
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה אתכם ליום עיון אונליין בנושא סרטן צוואר הרחם לחולות, מחלימות ובני משפחותיהן שיתקיים ביום שני 17 בינואר, 2022
להרשמה ליום העיון לחצו כאן
ביום העיון יועברו הרצאות מקצועיות בנושאים:
חידושים ועדכונים בנושא סרטן צוואר הרחם – מאת פרופ’ צבי ואקנין, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית ואגף נשים, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא);
מיניות וזוגיות – מאת לנה קורץ אלמוג, מטפלת במיניות, האגודה למלחמה בסרטן;
פיזיותרפיה של רצפת האגן מאת ליאת שיק נוה, פיזיותרפיסטית, אחראית תחום רצפת האגן, מרכז רפאוי הדסה הר הצופים.
שירוץ ייעוץ מיני לנשים שחלו, מחלימות ולבני זוגם
שאלות רבות נשאלות על ידי נשים המתמודדות עם סרטן צוואר הרחם ובני זוגן. התשובות לשאלות אלו מביאות לעיתים את החולות ובני/בנות זוגן לקושי רגשי ואף לסכסוך ופגיעה.
לדברי לנה קורץ אלמוג, מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן: “חשוב לדעת שהסיכויים להידבקות בווירוס הפפילומה האנושי עולים עם כמות הפרטנרים ויחסי מין לא מוגנים, אך לפעמים מספיק גם פרטנר אחד כדי להידבק בווירוס. לעיתים, ההידבקות מתרחשת עוד בגיל הנעורים ולא רק בבגרות או במסגרת הנישואין. ידיעה זו יכולה לחסוך הרבה תסכול ורגשות אשם סביב הנושא של מחלת סרטן צוואר הרחם. כיום המאבק במחלה זו מתמקד בכמה מישורים: הפחתת הסיכון להידבקות באמצעות החיסונים הניתנים בבית ספר, והחשיבות של מתן חינוך מיני ליחסי מין מוגנים החל מגיל בית ספר יסודי, לצד זיהוי מוקדם של ההידבקות בווירוס ומעקב אחריו. חשוב לדעת כי בחלק מקופות החולים מצרפים לבדיקת PAP גם בדיקה לנוכחות HPV.
באגודה למלחמה בסרטן קיים שירות ייעוץ מיני לנשים שחלו, למחלימות ולבני/בנות זוגן, הניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניית רופא. במסגרת השירות ניתן לדבר על הרגשות, התסכול והדילמות הכרוכים בהתמודדות עם המחלה. כמו כן, ניתן לקבל המלצות לשיקום מיני לאחר הטיפולים בסרטן צוואר הרחם.
האגודה למלחמה בסרטן הינה ארגון ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום. כל זאת הודות לתרומות הציבור בלבד. האגודה פועלת בכל החזיתות, לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם וכן שיפור דרכי הטיפול והשיקום של החולים והמחלימים. הפרויקטים בהם משקיעה האגודה למלחמה בסרטן את תרומות הציבור נקבעים על ידי ועדות מקצועיות שחברים בהן בהתנדבות נציגים ממיטב אנשי הרפואה והמחקר ברחבי הארץ, והם נבחנים בקפידה, לאחר שיקול דעת מקצועי וענייני ברמה הלאומית. באגודה למלחמה בסרטן פעילים בקהילה המקומית כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים בכל רחבי הארץ, השותפים לקידום המאבק בסרטן באזור מגוריהם. לתרומות התקשרו לטלפון שמספרו: 1-800-35-46-46 או לחצו כאן לטופס המאובטח: https://www.cancer.org.il/donations
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!