Laboratory Tests

רמות דנ”א חופשי בדם כמדד פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום לפני טיפול כימותרפי (Ann Oncol)

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מבטיחות לבדיקת דנ”א חופשי (Cell-Free DNA) כסמן פרוגנוסטי בעל חשיבות קלינית בחולים עם ממאירות גרורתית של המעי הגס והרקטום לפני התחלת טיפול כימותרפי המבוסס על Oxaliplatin.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים ממאירות גרורתית של המעי הגס והרקטום הינה מחלה הטרוגנית, כאשר הפרוגנוזה תלויה בביולוגיה של הגידול ובמאפיינים של החולה. רמות דנ”א חופשי בדם עשויות לסייע בחיזוי הפרוגנוזה של גידולים אלו ובמחקר הנוכחי הם ביקשו להעריך את החשיבות של רמות דנ”א חופשי לפני מתן טיפול כימותרפי קו-ראשון המבוסס על Oxaliplatin.

מדובר במחקר פוסט-הוק רטרוספקטיבי, המבוסס על מחקר NORDIC-VII, מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, בשלב III. דנ”א נבדק ב-547 דגימות פלזמה והחוקרים כימתו את רמות דנ”א חופשי באמצעות PCR דיגיטאלי (B2M, PPIA) ב-493 חולים.

חציון רמות דנ”א חופשי עמד על 7,673 אללים/מ”ל בבדיקת B2M ו-5,959 אללים/מ”ל בבדיקת PPIA. החוקרים זיהו קשר בין רמות גבוהות של דנ”א חופשי בדם ובין תוצאות גרועות יותר; חציון ההישרדות הכוללת עמד על 16.6 חודשים בנוכחות רמות מעל הטווח העליון של הנורמה ועל 25.9 חודשים בנוכחות רמות מתחת לטווח העליון של הנורמה (יחס סיכון של 1.83, p<0.001).  ממצאים אלו אושרו בניתוח רב-משתני להערכת ההישרדות הכוללת, תוך תקנון למאפיינים קליניים ופתולוגיים.

מודל סטטיסטי ניבא את רמות דנ”א חופשי בדם על-פי סיכום הקטרים הארוכים ביותר של הגידול לפי RECIST, נוכחות גרורות כבדיות ותגובה דלקתית סיסטמית כפי שנקבע לפי רמות Interleukin-6 (p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבות האפשרית של רמות דנ”א חופשי בדם לחיזוי התגובה לטיפול כימותרפי בחולים עם ממאירות גרורתית של המעי הגס והרקטום.

Ann Oncol. 2019;30(7):1088-1095

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה