Public Health and Prevention

חשיפה למתכות כבדות מאיצה הזדקנות שחלות בנשים (J Clin Endocrinol Metab)

חשיפה למתכות כבדות, כולל ארסן, קדמיום וכספית, עשויה להשפיע על הזדקנות השחלות ולהאיץ את תהליך ההזדקנות בנשים המתקרבות למנופאוזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתכות כבדות, דוגמת עופרת, קדמיום, כספית וארסן, מצויות באופן נרחב במים, מזון ואוויר, אך אין מידע רב אודות ההשפעה של חשיפה למתכות אלו ובין הזדקנות השחלות ופוריות בנשים המתקרבות למנופאוזה.

המחקר בחנו את הקשר בין ריכוזים בשתן של ארסן, קדמיום, כספית ועופרת ובין המגמות לאורך זמן של רמות הורמון AMH (או Anti-Mullerian Hormone), סמן לרזרבה שחלתית.

מדגם המחקר כלל 549 נשים (גיל חציוני של 53 שנים; 45% נשים לבנות) אשר לקחו חלק במחקר SWAN (או Study of Women’s Health Across the Nation). המשתתפות חוו מעבר טבעי למנופאוזה ללא כריתת רחם, כריתת שחלות דו”צ, או טיפול הורמונאלי ובכל המקרים היה תיעוד של תאריך מחזור ווסת אחרון.

ריכוזי מתכות סווגו לשלישונים, כאשר החוקרים השלימו תנון לצריכת אורז ומאכלי ים (מרכיבים חשובים בצריכת מתכות כבדות), מצב סוציו-אקונומי וערפלנים אפשריים אחרים.

מהנתונים עולה כי ריכוזים גבוהים יותר של ארסן וכספית בשתן מלוות בריכוזי AMH נמוכים יותר בגיל מחזור ווסת אחרון, כאשר בנשים בשלישון העליון תועדה ירידה של 32.1% ו-40.7%, בהתאמה, בהשוואה לנשים בשלישון התחתון.

ריכוזים גבוהים יותר בשתן של קדמיום וכספית לוו בהידרדרות מהירה יותר של רמות AMH במהלך המעבר למנופאוזה, עם שיעורים של 9.0% ו-7.3% בשלישון העליון של ריכוזי קדמיום וכספית, בהתאמה, בהשוואה לנשים בשלישון התחתון.

המחקר לא הצביע על קשר בין חשיפה לעופרת ובין ריכוזי AMH בדם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היקף הקשר בין חשיפה למתכות כבדות ובין ריכוזי AMH היה בולט יותר, בהשוואה לקשר בין עישון ובין רמות AMH בדם, גורם סיכון ידוע להפחתת רזרבה שחלתית.

J Clin Endocrinol Metab, Jan 25, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    לאורך שני העשורים נרשמה עליה בשיעור מקרי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית וכעת מדובר בסיבה השניה בשכיחות לתמותה לאחר תאונות באוכלוסייה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מטעם ה-National Collegiate Athletic Association שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine. החוקרים בחנו את נתוני התמותה בין השנים 2002 ו-2022 והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת שינויים […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הפעם הטיפ השבועי מתייחס לשאלה של מתן טסטוסטרון לחולי סרטן פרופ’ רז מתייחס לסקירה שעלתה באימד: טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open) לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • טיפול פומי ב- lasofoxifene מלווה בשיפור תסמיני אטרופיה של הלדן והעריה בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול פומי ב- lasofoxifene מלווה בשיפור תסמיני אטרופיה של הלדן והעריה בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים לאחר-מנופאוזה שקיבלו טיפול פומי ב-lasofoxifene תועד שיפור משמעותי קלינית ומובהק סטטיסטית בתסמיני אטרופיה של הלדן והעריה עם פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפשרויות הטיפול הנוכחיות כיום לתסמונת GSM (או Genitourinary Syndrome of Menopause) או אטרופיה של הלדן והעריה הן מוגבלות לאסטרוגן נרתיקי, DHEA […]

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה