Stroke

השפעת עוצמת הטיפול האנטי-קואגולנטי על חומרת אירועי השבץ במטופלים עם פרפור פרוזדורים (JC 402)


ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים לא מסתמי, אנטי-קואגולציה שמתבטאת בערכי INR של 2 או יותר מפחיתה באופן משמעותי לא רק את השכיחות של שבץ איסכמי, אלא גם את חומרת השבץ והסיכון לתמותה כתוצאה מכך, כך עולה מתוצאות מחקר המתפרסם ב-New England Journal of Medicine.

פרפור פרוזדורים מעלה את הסיכון לשבץ איסכמי פי 5, כנראה במנגנון אטריו-אמבולי (atrioembolic). סוג זה של שבץ קרדיו-אמבולי חמור יותר מסוגים אחרים של שבץ איסכמי, ומספר מחקרים הראו שיעור תמותה גבוה יותר בשבץ הקשור לפרפור פרוזדורים.

מחקרים אקראיים הראו שטיפול ב- warfarinיעיל מאוד במניעת שבץ במטופלים עם פרפור פרוזדורים, ככל הנראה על-ידי צמצום יצירת תרומבוס פרוזדורי. הטיפול האנטי-קואגולנטי (anticoagulant) מגיע למלוא יעילותו רק בערכי INR של 2 ומעלה.

למרות שהשפעת הטיפול האנטי-קואגולנטי הפומי על שכיחות מקרי השבץ ברורה, השפעתו על חומרת השבץ ועל שיעורי התמותה הקשורים בשבץ בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים נחקרה פחות. בעיקר השפעת ערכי ה-INR על חומרת השבץ במטופלים אלו אינה ידועה.

מטרת מחקר זה הייתה להעריך את השפעת עוצמת האנטי-קואגולציה על חומרת השבץ האיסכמי ועל התמותה ב-30 הימים לאחר השבץ, בקבוצה גדולה של מטופלים עם פרפור פרוזדורים לא-מסתמי.

כמו כן, בחנו החוקרים את שיעורי השבץ האיסכמי ודימומים תוך-גולגולתיים בהתאם לעוצמת האנטי-קואגולציה על מנת לסייע לרופאים ומטופלים לקבל החלטות מושכלות יותר בנוגע לערכי ה-INR המועדפים.

במחקר עוקבה זה נבחנה היארעות שבץ איסכמי בקבוצה של 13,600 מטופלים עם פרפור פרוזדורים לא מסתמי. מקרי שבץ אותרו דרך מידע על אשפוזים ואושרו על סמך תיקים רפואיים שגם סיפקו מידע בנוגע לשימוש בוורפרין או אספירין, רמת ה-INR בקבלת לאשפוז ומחלות נלוות. חומרת השבץ דורגה לפי סולם Rankin המתוקן בהתאם לחומרת הפגיעה התפקודית בשחרור מבית החולים. נתוני התמותה תוך-30 יום תועדו מהתיקים הרפואיים ותעודות הפטירה.

מתוך קרוב ל-600 מקרי שבץ איסכמי, 32% אירעו תוך טיפול בוורפרין, 27% תוך טיפול באספירין ו-42% ללא אף אחת מהתרופות.

בקרב מטופלים שנטלו וורפרין, INR נמוך מ-2 בעת קבלתם, בהשוואה ל-INR של 2 ומעלה, היה סיכון בלתי תלוי מוגבר של פי 2 לשבץ חמור ופי כ-3.5 לתמותה תוך 30 יום. INR בין 1.5 ל-1.9 בקבלה היה קשור עם שיעור תמותה דומה לשיעור עבור INR נמוך מ-1.5 (18% ו-15% בהתאמה). שיעור התמותה תוך 30 יום בקרב מטופלים שנטלו אספירין בזמן השבץ היה דומה לזה במטופלים שטופלו בוורפרין עם INR מתחת ל-2.

מטופלים שלא נטלו אף אחת מהתרופות בזמן השבץ היו בסיכון של פי 5 לתמותה תוך 30 יום. גורמי סיכון נוספים שהעלו באופן עצמאי את הסיכון לתמותה משבץ היו גיל מבוגר, אי-ספיקת לב וסוכרת. לא נמצאה עליה בשיעור הדימומים התוך-גולגולתיים עבור ערכי INR נמוכים מ-4.

בסיכום, בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים לא מסתמי, אנטי-קואגולציה שמתבטאת בערכי INR של 2 או יותר מפחיתה באופן משמעותי לא רק את השכיחות של שבץ איסכמי, אלא גם את חומרת השבץ והסיכון לתמותה כתוצאה מכך. הממצאים ממחקר זה מספקים עדות נוספת נגד שימוש בערכי מטרה נמוכים של INRבמטופלים עם פרפור פרוזדורים.

במאמר המערכת המתפרסם באותו גיליון של ה-NEJM שואל מחבר המאמר: האם המסקנה היא שעל כל המטופלים המאובחנים עם פרפור פרוזדורים לקבל טיפול אנטי-קואגולנטי לכל החיים? ועונה כי התשובה היא… לא.

הסיכון לשבץ שונה באופן משמעותי בתת הקבוצות השונות של מטופלים עם פרפור פרוזדורים. מטופלים רבים, כולל רוב אלו שהם בני פחות מ-75, לא מפיקים תועלת מטיפול אנטי-קואגולנטי שתצדיק את השימוש בו במקום אספירין למניעה ראשונית.

מחקרים שבחנו מניעה ראשונית של שבץ במטופלים עם פרפור פרוזדורים הראו שכשליש מהמטופלים נמצאים בסיכון נמוך לשבץ תחת טיפול באספירין (פחות מ-2% לשנה), כשליש נמצאים בסיכון גבוה של יותר מ-4% לשנה ושהשליש הנותר נמצא בסיכון בינוני (בין 2% ל-4% לשנה).

למטופלים בקבוצת הסיכון הגבוה יש תועלת רבה משימוש בוורפרין במינון מותאם, בעוד שטיפול באספירין מתאים לקבוצה בסיכון נמוך.

בקבוצה שנמצאת בסיכון בינוני יש לשקול את אפשרויות הטיפול בהתאם להעדפת המטופל, גורמי הסיכון של אותו פרט לדימומים, והאפשרות לביצוע מעקב איכותי אחר הטיפול האנטי-קואגולנטי.  כל אלו הם גורמים מכריעים בהחלטה על שימוש בוורפרין במקום אספירין.

יש צורך בתכשירים אנטי-תרומבוטיים שיהיו יעילים יותר מאספירין וקלים יותר לשימוש מוורפרין במינון מותאם. אך לעת עתה על הרופאים להיות מודעים לאפשרויות למניעת שבץ בקבוצה הולכת וגדלה זו של מטופלים עם פרפור פרוזדורים.

Effect of Intensity of Oral Anticoagulation on Stroke Severity and Mortality in Atrial Fibrillation, Elaine M. Hylek, N Eng J Med Volume 349:1019-1026,

Atrial Fibrillation and Stroke Prevention, Robert G. Hart, N Eng J Med Volume 349:1015-1016

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי, טיפול אנדווסקולארי בשילוב עם טיפול תרופתי הוביל לתוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך 2023 פורסמו מספר מחקרים שהדגימו תועלת משמעותית לטיפול אנדווסקולארי בחולים […]

  • ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הפרעה בתפקוד הלב וכלי הדם מלווה בסיכון מוגבר לאטרופיה מוחית אזורית ובשכיחות מחלה צרברווסקולארית לאור נוקשות כלי דם, בפרט באלו עם רמת השכלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אות מוגבר בחומר הלבן מעיד על מחלת כלי דם קטנים דיפוזית המערבת את כלי […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה