פעילות גופנית והסיכון להפרעות קצב (European Heart Journal)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

פעילות גופנית מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולתמותה, אך הקשר בינה לבין הפרעות קצב לא ברור לגמרי. מחקר חדש בא להעריך את הקשר בין פעילות גופנית (כפי שדווחה באופן עצמוני) לבין אירוע של פרפור עליות, הפרעת קצב חדרית וברדיאריתמיה בעוקבה מהממלכה המאוחדת. מממצאי המחקר, שעקב אחר קבוצה גדולה של נבדקים בממלכה המאוחדת, כי לפעילות גופנית השפעה מיטיבה והיא נקשרת לירידה בסיכון להפרעת קצב של העליות או בחדרים, ברמות שונות של עוצמת פעילות הגופנית, הן בנשים והן בגברים.

במחקר השתתפו למעלה מ-402,000 משתתפים, כ-52.5% מהן נשים, בגילאי 40-69 (מדובר בכ-2.8 מיליון שנות אדם במעקב שכלל הערכת דיווח עצמוני של פעילות גופנית שחושב ב-MET-דקה/שבוע (metabolic equivalent-minutes per week) בתחילת המחקר, הערכה גופנית מדוקדקת, ובדיקת היסטוריה רפואית של המשתתפים.

מקרים של הפרעות קצב נבחנו על פי אשפוז בבית חולים, או דיווח על מוות. הסיכון להיארעות של הפרעת פרפור עליות היה נמוך בקרב המשתתפים שהיו פעילים גופנית, כשהנשים מראות ירידה גדולה יותר בסיכון.

יחס הסיכונים עמד על 0.85 עבור 1500 לעומת 0 MET-דקה/שבוע, עם 95% CI וטווח של 0.74-0.98 בנשים, לעומת 0.90 ( 0.821.0 95% CI ) בגברים.   החוקרים הבחינו גם בירידה מובהקת בסיכון להפרעת קצב חדרית בפעילים גופנית, עם יחס סיכונים של 0.78 (1500 MET-שבוע/דקה , 95% CI  וטווח 0.640.96 )- ירידה שהיתה עקבית ברמות שונות של פעילות גופנית בין 0-2500  MET-שבוע/דקה .

סיכון נמוך להופעה של פרפור עליות נצפה גם בנשים שעסקו בפעילות גופנית בעוצמה גבוהה, גם אם באופן מתון (עד ל-2500 MET-שבוע/דקה). פעילות גופנית בעוצמה גבוהה נקשרה גם לירידה בסיכון להפרעות חדריות, ולא נצפה קשר בין זו לבין ברדיאריתמיה.

החוקרים מסכמים כי הסיכון לפרפור עליות או הפרעת קצב חדרית היה נמוך באופן עקבי בקרב נבדקים שהיו פעילים גופנית, והממצאים תומכים בהנחה שלפעילות גופנית השפעה מיטיבה שמביאה לירידה בסיכון להפרעות קצב בעליות או בחדרים.

https://academic.oup.com/eurheartj/article/41/15/1479/5709157

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    חוסר ההתמדה בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים הינו בעיה ידועה ביעילות הטיפול, וזו בולטת במיוחד בהקשר של תרגילים לטיפול בסחרחורות ובעיות שיווי משקל (שיקום ווסטיבולרי). חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ניתחו מהם החסמים לתרגולים הביתיים וחזרו עם התשובות - ועם עצות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המוביל בפיזיותרפיה Journal of Neurologic Physical Therapy.

  • גורמים המנבאים סיבוכים מג'וריים בחולים לאחר סגירת אוזנית פרוזדור שמאלי (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    גורמים המנבאים סיבוכים מג'וריים בחולים לאחר סגירת אוזנית פרוזדור שמאלי (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מספר גורמים עשויים לנבא את הסיכון לסיבוכי מג’וריים באשפוז לאחר סגירה בצנתור של אוזנית פרוזדור שמאל. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאגר Left Atrial Appendage Occlusion ו-National Cardiovascular Data Registry כוללים נתונים אודות מרבית הפרוצדורות לסגירה בצנתור של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה