תוספי וויטמין B וחומצות שומן אומגה שלוש שניתנו במהלך כחמש שנים לא הביאו לירידה בשיעורי ההיארעות של מחלות ממאירות ותמותה על-רקע ממאירויות בחולים עם מחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאת מחקר חדש. עם זאת, החוקרים זיהו אינטראקציה מובהקת סטטיסטית עם מין המטופלים, כאשר בנשים שנטלו חומצות שומן אומגה-שלוש היו בסיכון מוגבר למחלות ממאירות ותמותה על-רקע ממאירויות.
החוקרים כותבים כי יש לנקוט משנה זהירות במתן תוספי תזונה, שכן מדובר במרכיבים פעילים. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא ולהתייחס בזהירות לממצאי המחקר, אך יש עדויות לפיהן לתוספים אלו סיבוכים אפשריים.
במחקר הקרוי SU.FOL.OM3 (Supplementation with Folate, Vitamins B6 and B12 and/or Omega-3 Fatty Acids) שפורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine בחנו החוקרים את נושא המניעה השניונית של מחלות לב וכלי דם. מהממצאים העיקריים עלה כי לטיפול בוויטמין B או חומצות שומן אומגה-שלוש לא הייתה השפעה על אירועים וסקולאריים מג'וריים. לאחר זמינות הנתונים, החוקרים בחנו את התועלת של תוספים אלו על הסיכון לממאירויות, מאחר שישנה חוסר-עקביות בין המחקרים, עם מחקרים שהצביעו על השפעה מגנה לחומצות שומן אומגה-שלוש וויטמין B ואחרים שלא הדגימו תועלת לתוספים אלו.
במסגרת המחקר חולקו באקראי כ-2,500 משתתפים בגילאי 45-80 שנים לאחת מארבע קבוצות מחקר: 5-Methyltetrahydrofolate במינון 0.56 מ"ג, וויטמין B6 במינון 3 מ"ג וויטמין B12 במינון 0.02 מ"ג; Eicosapentaenoic Acid ו-Docosahexaenoic Acid במינון 600 מ"ג; וויטמינים ממשפחת B וחומצות שומן אומגה-שלוש; או פלסבו.
לאחר חמש שנות טיפול בתוספים, מקרים חדשים של מחלות ממאירות תועדו ב-7.0% מהחולים ושיעורי התמותה עקב מחלות ממאירות עמדו על 2.3% מאוכלוסיית המחקר. נרשמו 47 מקרי תמותה בגברים (2.4%) ו-11 מקרי תמותה בנשים (2.1%). מניתוח מתוקן לגיל ומין לא הודגמה השפעה לוויטמינים ממשפחת B על היארעות מחלות ממאירות ותמותה עקב מחלות ממאירות, לא הייתה השפעה לחומצות שומן אומגה-שלוש על היארעות ממאירויות ותמותה ולא הודגמה תועלת בחולים שטופלו בחומצות שומן אומגה-שלוש ותוספי וויטמין B.
התוצאות מאשרות את ממצאי מחקר SEARCH (Study of the Effectiveness of Additional Reductions in Cholesterol and Homocysteine) שמצא כי להוספת חומצה פולית וויטמין B לא הייתה השפעה על אירועים וסקולאריים, בהשוואה לפלסבו במחקר שכלל למעלה מ-12,000 חולים ששרדו לאחר אוטם לבבי.
זוהה קשר חיובי בנשים שטופלו בחומצות שומן אומגה-שלוש, כאשר בנשים אלו נרשמה עליה של למעלה מפי שלוש בסיכון להתפתחות מחלות ממאירות (יחס סיכון של 3.02) ועליה של פי חמש בסיכון לתמותה עקב מחלות ממאירות (יחס סיכון של 5.49). עם זאת, כפי שהסבירו החוקרים, תוארו רק 21 מקרים של ממאירויות בחולים שטופלו בחומצות שומן אומגה-שלוש ושמונה מקרים במשתתפים בקבוצת הביקורת, כך שרווח בר-סמך היה רחב מאוד.
Arch Intern Med 2012
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!