משפחה

האם היסטוריה משפחתית עוזרת בזיהוי סיכון מוגבר ל- DVT בנשים הנוטלות גלולות?

פגמים טרומבופיליים תורשתיים שכיחים, כגון פקטור V ליידן והמוטציה G20120A בגן לפרוטרומבין, הבאים בשילוב עם גלולות למניעת הריון, מעלים באופן סינרגיסטי את הסיכוי לפקקת ורידים עמוקה (פו"ע) [DVT]. קיימת אי בהירות לגבי השיטה הטובה ביותר לזיהוי נשים הנמצאות בסיכון מוגבר לפו"ע לפני מתן גלולות. נדרשת סקירה של 8000 נשים למציאת המוטציה לפקטור V על מנת לאתר 400 חולות ולמנוע מקרה אחד של פו"ע. מחקרים רבים ממליצים על סקירה סלקטיבית של פקטורים אלו על פי היסטוריה אישית קודמת או משפחתית אולם היעילות של גישה זו לא הוכחה עדיין. מחקר זה בא לבחון את הרגישות ו"ערך הניבוי החיובי" של היסטוריה משפחתית חיובית לפו"ע כמדד לזיהוי פגמים טרומבופיליים שכיחים בנשים ללא פו"ע בעבר, העומדות לפני מתן גלולות למניעת הריון.
נבדקו באופן פרוספקטיבי 324 נשים בין הגילאים 49-15 שנים
(ממוצע 34), אשר הופנו על ידי גניקולוגים למרפאת קרישה לאחר שנקבע כי הן יכולות ליטול גלולות וללא פו"ע בעברן. הנשים שהופנו באופן עוקב למחקר, מילאו שאלונים אשר סקרו את ההיסטוריה האישית והמשפחתית לגבי ארועי פו"ע. לקרבה מדרגה ראשונה נחשבו: הורים, אחים/אחיות לקרבה מדרגה שניה נחשבו: סבים/סבתות, דודם/דודות ובני דודים. הנבדקות עברו בדיקות קרישה לגילוי הפרעות במערכת הקרישה, אלו שנמצאו עם הארכת פרוטרומבין נבדקו להימצאות המוטציה G20120A .
מתוך 324 הנשים שנכללו במחקר 34 נשים דיווחו על הימצאות פו"ע בקרב קרובים מדרגה ראשונה (26) או שניה (8), מתוכן שתיים נמצאו הטרוזיגוטיות לפקטור V ליידן ולאחת היה חסר בפקטור S . מבין שאר 290 הנשים ללא סיפור משפחתי של פו"ע נמצאו 16 נשים בעלות טרומבופילייה: שמונה נשים נמצאו הטרוזיגוטיות לפקטור V ליידן ושמונה נמצאו הטרוזיגוטיות למוטציה G20120A. מכלל החולות, נמצאו 19 אשר ביטאו טרומבופיליה (6%).

אחוז הנשים עם טרומבופיליה היה דומה בקרב קבוצת הנשים בעלות היסטוריה משפחתית לאלו ללא היסטוריה משפחתית לפקקת ורידים עמוקה
(9% [3/34] לעומת 5% [16/290] בהתאמה P=0.44) בהכללת קרבה ראשונה ושניה ו(8% [2/26] לעומת 6% [17/298] בהתאמה P=0.68) בהכללת קרבה ראשונה בלבד.

מחברי המאמר מסכמים על סמך נתונים אלו כי להיסטוריה משפחתית לפקקת ורידים עמוקה יש רגישות ו"ערך ניבוי חיובי" נמוכים לזיהוי נשאיות של פגמים טרומבופילים שכיחים לפני מתן גלולות למניעת הריון, לפיכך מדיניות סקירה סלקטיבית עלולה להתעלם מכמות נכבדה של נשים בעלות סיכון מוגבר לתסחיפים תחת נטילת גלולות למניעת הריון.

הערת העורך:
שימוש בגלולות למניעת הריון מעלה את הסיכון להתפתחות פקקת ורידים עמוקה פי 3.8 בנשים בריאות. אולם, בנשים בעלות טרומבופליה סיכון זה עולה פי 34.7 לנשים הטרוזיגוטיות לפקטור Vליידן ופי 27 לנשים עם חסר באנטיטרומבין III, כמו כן נמצא סיכון מוגבר גם בנשים עם פגמים נוספים בקרישה כגון הטרוזיגוטיות למוטציה G20120A וחסר בפקטור C ו- S . סיכון זה עם השכיחות המוגברת של פגמים אלו מביאים את הצורך לזהות נשים בסיכון בטרם מתן גלולות למניעת הריון לכדי הכרח. המחקר הנוכחי מעלה תמיהות לגבי ההסתמכות שלנו על ההיסטוריה המשפחתית כגורם מזהה בנשים אלו ומדגיש את הצורך במציאת כלי כזה אשר יענה גם על המגבלה של עלות מול תועלת.
אני ממליץ בחום רב על קריאת הסקירה הנהדרת, מקיפה ויסודית הנותנת כלים אבחנתיים וטיפוליים שימושיים בידי הרופא במקרי פקקת ורידים עמוקה. סקירה זו נכתבה בידי פרו"פ זליגסון וד"ר לובצקי מהמכון להמוסטאזיס וטרומבוזיס במרכז הרפואי תה"ש והתפרסמה ב – NEJM ומובאת כמאמר המערכת של גיליון זה.

למאמר המקורי-

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה