פתרון אפשרי למצוקתם הקשה של הממתינים להשתלת כבד:
ניתוח דחוף להשתלת אונת כבד מתורם חי בוצע לאחרונה בהצלחה ע”‘ צוות יח’ ההשתלות והיח’ לכירורגיית הכבד בחטיבה כירורגית ב’ בניהולו של פרופ’ יוסף קלאוזנר במרכז הרפואי ת”א.
הניתוח בוצע בגופה של צעירה בת 21 מאריאל שסבלה מאי ספיקת כבד חדה על רקע לא ברור והועברה לביה”ח במצב קשה. הידרדרות מהירה במצבה ושקיעה למצב של חוסר הכרה משנית לכשל הכבד, חייבו בשלב ראשון חיבור למכונת MARS המשמשת כתחליף כבד מלאכותי במקביל לבחירת והכנת תורם מתאים להשתלה דחופה.
דודה של הצעירה נבחר כמתאים לתרומת אונה שמאלית ( כ40% מנפח הכבד) על מנת להציל את חייה. במקרה קודם, לפני כחודשיים, בוצעה השתלת אונה ימנית (כ 60% מנפח הכבד) בתרחיש דומה.
השתלת אונת כבד מתורם חי הנה הליך כירורגי מורכב המתבצע במקביל ומחייב שני צוותים בשני חדרי ניתוח נפרדים. בחדר אחד התבצעה כריתת האונה מהתורם על ידי צוות אחד ובמקביל בחדר השני, התבצעה כריתת כל הכבד הכושל והשתלת האונה הנתרמת, תוך חיבור כלי הדם, וריד הכבד, הוריד המרכזי ועורק הכבד והשקת צינור המרה ללולאת מעי דק. הניתוחים בוצעו על ידי צוותים בראשות דר’ רישארד נקש, מנהל יחידת ההשתלות ודר’ בן-חיים, מנהל היחידה לניתוחי כבד במרכז הרפואי תל אביב.
ניתוח מורכב זה, התאפשר הודות לתכונה ייחודית של הכבד הגדל וחוזר לממדיו המקוריים בפרק זמן קצר יחסית. בהשתלת אונת כבד בין בוגרים, כמו זו האחרונה, נדרשת תרומת אונה, בניגוד להשתלה ממבוגר לילד. ההערכה הקדם-ניתוחית של התורם כוללת הערכה רפואית יסודית, הערכה פסיכו – סוציאלית ובנוסף נבדקת ב CT- אנגיוגרפי ( C.T המדגים את כלי הדם של הכבד), האפשרות לכריתת האונה על-פי גודל הכבד (יחס גודל השתל למשקל הגוף של המקבל) ואנטומיית כלי הדם.
לדברי דר’ מנחם בן חיים, מנהל היח’ לניתוחי כבד אשר ביצע את ההשתלה במשותף עם דר’ רישארד נקש, מנהל יחידת ההשתלות, להשתלה מסוג זה, נודעת חשיבות רבה לאור המחסור באיברים מתורם מת מחד, ומצוקתם של הממתינים להשתלת כבד, מאידך. הצלחת שיטה זו מפיחה תקווה בקרב אותם חולי כבד הממתינים זמן רב להשתלה וכן במקרים של אי-ספיקת כבד חדה, כאשר נדרשת השתלת כבד דחופה להצלת חיי החולה.
בברכה,
עידית שרצקי
האגף לדוברות ויח”צ
03-6974746 או 064-266053
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!