ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין הינו טיפול מבוסס למניעת סרטן מעי גס ורקטום, אך לא ברור אם ההשפעה המגנה משמעותית יותר באלו עם אורח חיים לא-בריא. כעת הם בחנו את ההשפעה של טיפול קבוע באספירין (שתי טבליות ומעלה של אספירין במינון 325 מ”ג בכל שבוע) ונעזרו בנתונים ארוכי-טווח אודות 63,957 נשים במחקר Nurses’ Health Study ו-43,698 גברים במחקר Health Professionals Follow-Up Study.
מדד אורח חיים בריא חושב לכל משתתף על-בסיס מדד מסת גוף, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, תזונה ועישון, כאשר מדד גבוה יותר מקביל לאורח חיים בריא יותר. התוצאים שנבחנו כללו את שיעורי ההיארעות המצטברים לאחר עשר שנים של סרטן מעי גס ורקטום, הירידה האבסולוטית בסיכון עם טיפול באספירין והמספר הנדרש לטיפול על-רקע שימוש קבוע באספירין בחלוקה לפי מדד אורח חיים.
לאורך מעקב של למעלה משלוש מיליון שנות-אדם תועדו 2,544 מקרים חדשים של סרטן מעי גס ורקטום. שיעורי ההיארעות המצטברים של הממאירות לאחר עשר שנים עמדו על 1.98% בקרב מטופלים באספירין בקביעות לעומת 2.95% באלו שלא טופלו באספירין (ירידה אבסולוטית בסיכון של 0.97%).
הירידה האבסולוטית בסיכון על-רקע טיפול באספירין הייתה הגדולה ביותר בקרב אלו עם מדדי אורח חיים לא-בריאים וירדה באופן פרוגרסיבי עם עליה במדדי אורח חיים בריאים (p<0.001).
באלו עם מדדי אורח חיים הגרועים ביותר (0-1) תועדה ירידה אבסולוטית בסיכון לממאירות בתוך עשר שנים של 1.28% עם טיפול באספירין, באלו שבאלו עם מדדי אורח חיים הבריאים ביותר (4-5) תועדה ירידה יחסית של 0.11% בסיכון למחלה הממארת.
המספר הנדרש לטיפול עם אספירין במשך עשר שנים למניעת סרטן מעי גס ורקטום עמד על 78 באלו עם אורח חיים לא-בריא, בהשוואה ל-909 באלו עם אורח החיים הבריא ביותר.
מבין המרכיבים הפרטניים של מדדי אורח חיים בריא, מדד מסת גוף גבוה יותר ועישון היו בקורלציה עם ירידה גדולה יותר בסיכון לממאירות עם טיפול קבוע באספירין.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בשימוש בגורמי סיכון לזיהוי מטופלים בהם פרופיל סיכון-תועלת חיובי התומך במתן אספירין למניעת סרטן מעי גס ורקטום.
JAMA Oncol, Aug 2024
האם המאמר מתייחס גם לסיכון באירועי דימום במערכת העיכול כתוצאה מאספירין? זוכר פוסטר ומאמרים שפרסם פרופ ד’ רחמילביץ עוד בשנות ה- 80 של המאה הקודמת בנושא. תודה
ההערה במקום כמובן לאור הסיכון לדימום ממערכת העיכול תחת טיפול באספירין. המאמר מתמקד בהשפעה המגנה של אספירין מפני סרטן מעי גס ורקטום, ההתייחסות לסיכון לדימום מצומצמת מאוד.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!