בדיקת שתן לנורמטנפרינים מללוה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל, כאשר נרשמה עליה של 47% בסיכון לכל עליה של 100 מיקרומול/מול בריכוז קריאטינין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. לא תועד קשר משמעותי בין ריכוז מטנפרינים בשתן ובין סיכון מוגבר לתמותה.
במחקר העוקבה בחנו החוקרים אם קיים קשר בין ריכוז מטנפרינים בשתן ובין הסיכון לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל שזוהתה באקראי. מדגם המחקר כלל 879 מבוגרים (גיל חציוני של 66.7 שנים, 59.6% נשים) עם אינסידנטלומה באדרנל משני מרכזים אנדוקריניים בשבדיה בין 2005 ו-2015; החולים היו במעקב למשך חציון של 9.9 שנים.
בדיקת HPLC ו-LCMS שימשו להערכת רמות מטנפרינים ונורמטנפרינים בשתן בעת הגיוס למחקר; מידע קליני וביומטרי נוסף נאסף מהרשומות הרפואיות הממוחשבות במהלך הביקור הראשוני באתר המחקר. החולים סווגו לשלישונים על-בסיס ריכוז מטנפרינים ונורמטנפרינים בשתן, כאשר השלישון הראשון ייצג את הערכים הנמוכים ביותר והשלישון השלישי את הערכים הגבוהים ביותר.
התוצא העיקרי היה תמותה מכל-סיבה.
החוקרים מדווחים על קשר מובהק סטטיסטית בין ריכוז נורמטנפרינים בשתן ובין סיכון מוגבר לתמותה עם יחס סיכון של 1.47 (רווח בר-סמך 95% של 1.27-1.69) לכל עליה של 100 מיקרומול/מול בריכוז קריאטינין.
לא תועד קשר משמעותי בין ריכוז מטנפרינים בשתן ובין הסיכון לתמותה.
בהשוואה לחולים בשלישון התחתון של ריכוז נורמטנפרינים בשתן, באלו בשלישון העליון תועד סיכון מוגבר משמעותית לתמותה (יחס סיכון של 1.84, רווח בר-סמך 95 של 1.25-2.70), גם בהשוואת השלישון השני לשלישון העליון תועד סיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכון של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.09-2.03).
הקשר בין ריכוז נורמטנפרינים בשתן ובין הסיכון המוגבר לתמותה היה בולט יותר במעשנים לעומת לא-מעשנים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מציעים כי ריכוז נורמטנפרינים בשתן עשוי לשמש כסמן קליני חשוב בהערכת הסיכון של חולים עם אדנומה באדרנל.
Sci Rep, April 1, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!