הסיכון לזיהום CDI (Clostridium Difficile Infection) בחולה מאושפז מוגבר במידה והחולה הוקדם ששהה באותה מיטה קיבל טיפול אנטיביוטי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת JAMA Internal Medicine. העליה בסיכון נותרה על כה גם כאשר המטופל הנוכחי לא קיבל טיפול אנטיביוטי.
החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי להערכת הקשר האפשרי בין טיפול אנטיביוטי שניתן למטופל הקודם ששהה באותה מיטה ובין הסיכון ל-CDI במטופל שישן במיטה לאחריו.
החוקרים עקבו אחר מבוגרים שאושפזו בכל אחד מארבעה בתי חולים באזור העיר ניו-יורק בין 2010-2015. הם כללו מטופלים ששהו באותה מיטה במהלך השבוע שקדם להגעתו של המטופל הבא, ולמשך לפחות 24 שעות. המחקר לא כלל חולים עם זיהום CDI לאחרונה, אלו שפיתחו את הזיהום בתוך 48 שעות מהאשפוז או זמן מעקב לא-מספק.
מבין 100,615 זוגות מטופלים שישנו באותה מיטה בזה אחר זה, 576 מהמטופלים העוקבים (0.57%) אובחנו עם CDI בתוך 2-14 ימים. חציון הזמן שחלף מתפיסת המיטה ועד לאבחנת CDI במטופל העוקב עמד על 6.4 ימים.
ההיארעות המצטברת של CDI במטופלים העוקבים עמדה על 0.72% כאשר המטופל הקודם קיבל טיפול אנטיביוטי; ההיארעות עמדה על 0.43% כאשר לא ניתן טיפול אנטיביוטי למטופל הקודם.
מניתוח הנתונים עלה כי טיפול אנטיביוטי שניתן למטופל הקודם באותה מיטה לווה בעליה של 22% בסיכון לזיהום CDI במטופל העוקב. כל הגורמים האחרים הקשורים במטופל הקודם לא השפיעו על הסיכון הנ"ל. יתרה מזאת, החוקרים מציינים כי גורמי הסיכון של המטופל העוקב, דוגמת גיל או טיפול אנטיביוטי, השפיעו יותר על CDI במודל הסיכון הסופי מאשר טיפול אנטיביוטי במטופל הקודם.
מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי טיפול אנטיביוטי למטופל הקודם הינו גורם סיכון משמעותי גם לאחר אי-הכללת 1,497 זוגות חולים בהם המטופל הראשון אובחן עם CDI.
JAMA Intern Med. Published online October 10, 2016
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!