ילדים

האם טיפול ארוך טווח בקומדין עדיף על קצר טווח ב-DVT מסיבה לא ידועה?

משך הטיפול המיטבי באנטיקואגולנטים במתן פומי לאחר פקקת ורידים עמוקה (פו"ע) משקף את האיזון בין הסיכון להישנות פו"ע והסיכון לארוע דמם. חולים אשר הסיבה לפו"ע הנה על רקע אידאופטי או על רקע סיבות כרוניות כגון מחלות גידוליות, טרומבופיליות, נמצאים בסיכון גבוה להישנות מאשר חולים אשר הסיבה לפו"ע הינה הפיכה.

מטרת המחקר
מחקר רב מרכזי אקראי זה בא לבחון את הרוח הקליני לטווח ארוך של מתן אנטיקואגולנטים פומית למשך שנה בהשוואה לשלושת החודשים הנהוגים לאחר אירוע ראשוני של פקקת ורידים עמוקה מסיבה אידיופטית.

אוכלוסיה
חולים אשר טופלו בשל ארוע ראשון שלפו"ע מסיבה אידיאופטית אשר השלימו שלושה חודשי טיפול באנטיקואגולנטים פומיים חולקו באופן אקראי לקבוצה שהפסיקה ליטול את הטיפול ולקבוצה שהמשיכה בטיפול ל-9 חודשים נוספים. ערך הקצה הנבחן היה אירוע סימפטומתי מוכח של פקקת תסחיפית ורידית במהלך שנתיים לפחות של מעקב.

תוצאות
על פי ניתוח של כוונה לטיפול ראשוני נמצאו 134 חולים שנטלו טיפול במשך שנה מתוכם 21 סבלו מהישנות פקקת תסחיפית ורידית
(15.7% במהלך 37.8 חודשי מעקב בממוצע) בהשוואה ל-21 חולים מתוך 133, שהפסיקו נטילת הטיפול לאחר שלושה חודשים, שסבלו
מהישנות פקקת תסחיפית ורידית (15.8% במהלך 37.2 חודשי מעקב בממוצע) שהביא לסיכון יחסי של 0.99. במהלך תשעת החודשים לאחר הרנדומיזציה חולה אחד ביטא הישנות פו"ע בקבוצת הטיפול (0.7%) לעומת 11 חולים (8.3%) בקבוצה ללא טיפול אנטיקואגולנטי. שכיחות ההישנות בקבוצה שהפסיקה טיפול לאחר 3 חודשים היתה 5.1% לשנת חולה ו-5.0% לשנת חולה בקבוצה שטופלה למשך 9 חודשים נוספים. אף לא אחד מהאירועים הוביל למוות. בקבוצה שטופלה למשך 9 חודשים נוספים נמצאו 3% של מקרי דמם חמור ללא מקרי מוות.

סכום
מחברי המאמר מסכמים בהבנה כי בחולים עם פקקת ורידים עמוקה מסיבה לא ידועה הרווח הקליני בהמשך הטיפול האנטיקואגולנטי במתן פומי לא נשמר לאחר סיום הטיפול.

הערת העורך
מאמר זה מוכיח כי המשך מתן אנטיקואגולנטים פומי יעיל כל עוד הוא ניתן ולמעשה דוחה את הישנות הארועים. לאור הגברת ארועי הדמם והקושי בלקיחה ארוכת טווח של טיפול זה יש להמתין לתוצאות המחקרים שהושקו לא מכבר הבוחנים יעילות מינונים נמוכים של אנטיקואגולנטים וכן הגדרה טובה יותר של גורמי הסיכון בקרב חולים עם פקקת ורידים עמוקה מסיבה לא ידועה.

למאמר המקורי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך