ההשפעה של טיפול תרופתי ל-ADHD על התנהגות אובדנית (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי אין עדויות לקשר בין טיפול תרופתי להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) ובין הסיכון להתנהגות אובדנית בחולים עם ההפרעה הנפוצה.

לדברי החוקרים, אם בכלל, הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של התרופות לטיפול ב-ADHD מפני התנהגות אובדנית, בפרט עם תרופות מעוררות.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין הטיפול התרופתי ל-ADHD ובין הסיכון להתנהגות אובדנית בחולים עם ADHD. לשם כך, החוקרים ערכו מחקר שכלל קרוב ל-38,000 משתתפים עם ADHD, שנולדו בין 1960-1996 והיו במעקב בין 2006-2009 להערכת הטיפול התרופתי ל-ADHD והתנהגות אובדנית (ניסיון אובדני ומעשה אובדני).

התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי ההיארעות של התנהגות אובדנית במהלך תקופות טיפול תרופתי ל-ADHD, בהשוואה לתקופות בהן החולים לא קיבלו טיפול זה.

מבין 37,936 חולים עם ADHD, תוארו 7,019 אירועי אובדנות במהלך מעקב של 150,721 שנות-אדם. ברמת האוכלוסיה, הטיפול התרופתי ב-ADHD לווה בשיעור מוגבר של אירועי אובדנות (יחס סיכון של 1.31). עם זאת, כאשר נערכה השוואה של הנתונים באותם חולים בתקופות שונות, החוקרים זיהו קשר הפוך בין טיפול תרופתי ל-ADHD ובין שיעור אירועי אובדנות (יחס סיכון של 0.89). בקרב מטופלים בתרופות מעוררות, במהלך תקופת הטיפול תועדה ירידה בשיעור אירועי אובדנות (יחס סיכון של 0.81). בקרב אלו שלא קיבלו טיפול בתרופות מעוררות, לא תועדה עליה משמעותית בשיעור אירועי אובדנות בחולים, בהשוואה לתקופות בהן אותם חולים לא קיבלו טיפול בתרופות מעוררות (יחס סיכון של 0.96).

ממצאי המחקר אינם תומכים בטענות לפיהן טיפול תרופתי להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות מלווה בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות ואף יש רמזים כי הטיפול עשוי להגן על החולים מפני מעשים אובדניים.

BMJ 2014

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה