נאונטולוגיה

ההשפעה של הערכת שארית קיבה על הזנה אנטרלית בפגות קיצונית (JAMA Pediatr.) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במקרים של פגות קיצונית, אי ביצוע השלמת הערכה של שארית קיבה הובילה לעליה בהיקף מתן הזנה אנטרלית וכן לשיפור עליה במשקל ושחרור מוקדם מבית החולים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הערכת שאריות קיבה לפני הזנה מהוות חלק מהטיפול השגרתי אך אין עדויות בנושא. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של אי-ביצוע הערכת שארית קיבה לפני הזנה אנטרלית על התוצאות במקרים של פגות קיצונית.

במחקר האקראי נערכה השוואה בין אי-השלמת הערכת שארית קיבה אל מול השלמת הערכה זו טרם הזנה אנטרלית. היילודים גויסו מיחידות טיפול נמרץ ביילודים בתקופה שבין אוקטובר 2013 ועד אוקטובר 2016 ולאחר מכן היו במעקב לאורך שישה שבועות לאחר הלידה. המחקר התמקד ביילודים שנולדו לפני שבוע 32 להיריון עם משקל לידה של עד 1,250 גרם; המשתתפים גויסו בתוך 72 שעות מהלידה ובתוך 24 שעות מהתחלת הזנה.

התוצא העיקרי של המחקר היה היקף הזנה אנטרלית לאורך שישה שבועות לאחר הלידה.

מדגם המחקר כלל 143 יילודים, מהם 71 (51.7%, 37 בנים, גיל הריון ממוצע של 27.1 שבועות, משקל לידה ממוצע של 888.8 גרם) חולקו באקראי להערכת שארית קיבה ו-69 (48.3%, 36 בנים, גיל הריון ממוצע של 27 שבועות, משקל לידה ממוצע של 915.2 גרם) לקבוצה בה לא בוצעה הערכת שארית קיבה.

בקבוצה בה לא הושלמה הערכה של שארית קיבה לפני הזנה נרשמה התקדמות מהירה יותר בהזנה, בהשוואה לקבוצה בה הקפידו על הערכה זו (עליה שבועית ממוצעת של 20.7 מ”ל/ק”ג/יום לעומת 17.9 מ”ל/ק”ג/יום, P=0.02) עם הזנה רבה יותר לאחר חמישה שבועות (137.2 הזנות, p=0.03) ושישה שבועות (141.6 הזנות, p=0.03).

מבין התוצאים המשניים, בקבוצה ללא הערכת שארית קיבה המשקל הממוצע היה גבוה יותר (לוגריתם משקל ממוצע של 7.01 לעומת 6.98, p=0.03), מספר קטן יותר של אירועי תפיחות בטנית (0.59 לעומת 1.79, p=0.001) והם שוחררו לביתם שמונה ימים מוקדם יותר (4.21 לעומת 4.28, p=0.01).

עוד מדווחים החוקרים כי הסיכון ל-Necrotizing Eneterocolitis (0.058 לעומת 0.026), תמותה (0.004 לעומת 0.012), הופעה מאוחרת של אלח-דם (0.970 לעומת 1.38) ודלקת ריאות על-רקע מנשם (0.084 לעומת 0.056) היו דומים בין הקבוצות.

החוקרים מאמינים כי ממצאים אלו עשויים להיות מתורגמים לשינוי ההמלצות והטיפול באוכלוסיה זו.

JAMA Pediatr. 2019 Apr 29

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מפתיח הדבר שלמרות ההוכחות בסקר שנערך בארה”ב עדיין כ-97% מהאחיות המטפלות בפגים מודדות שאריות קיבה לפני ההאכלה. בעבר, שארית קיבה נקשרה לסיבוכים כגון: אי סבילות לאוכל, אספירציות והתפתחות דלקת ריאות בעקבות כך וכן NEC. מחקר זה ואחרים מוצאים שאין שום יתרון במדידת שארית קיבה לפני ההאכלה הקרובה. לא די בכך, יש בכך אפילו חיסרון: פחות עליה במשקל, פחות אירועים של תפיחות בטנית ואף שחרור מוקדם. כל זאת ללא עליה בסיבוכים משמעותיים. נראה לי כי מחקר זה ואחרים כבר משכנעים מספיק ע”מ שנפסיק למדוד שאריות קיבה לפגים הקטנים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה