הגישה לתסמונת נפרוטית במבוגרים (מתוך American Family Physician)

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

בגיליון ה-15 בנובמבר 2009 של ה- American Family Physician פורסמה סקירת ספרות בנושא האבחנה והטיפול במבוגרים עם תסמונת נפרוטית.

כותב הסקירה מסביר כי תסמונת נפרוטית יכולה להופיע על רקע מחלה כלייתית ראשונית (אידיופאטית), או לנבוע ממספר סיבות משניות. בין הסיבות הראשוניות השכיחות ניתן לציין Focal Segmental Glomerulosclerosis ו- Membranous Nephropathy.

לדברי הכותב, Focal Segmental Glomerulosclerosis מהווה כשליש ממקרי התסמונת הנפרוטית הראשוניים, אחראי ל-3.3% מהמקרים החדשים של מחלת כליה סופנית, והינו הסיבה המובילה לתסמונת נפרוטית אידיופאטית במבוגרים. מצב זה מתאפיין בסקלרוזיס סגמנטלי של פחות מ-50% מהגלומרולים, והביטוי הקליני כולל יתר לחץ דם, אי ספיקת כליות והמטוריה.

סיבה ראשונית נוספת לתסמונת נפרוטית היא Membranous Nephropathy, מצב המתבטא בעיבוי של ממברנת הבסיס הגלומרולרית ומשקעי IgG ו-C3. Membranous Nephropathy אחראי גם הוא לכשליש ממקרי התסמונת הנפרוטית הראשונית, ומאובחן לרוב בגיל 30-50 שנים. החולים עלולים לסבול מהמטוריה מיקרוסקופית, ורבע מהם סובלים גם ממחלת רקע נוספת, כגון לופוס, הפטיטיס B, ממאירות, ועוד.

צורה נוספת של תסמונת נפרוטית ראשונית היא Minimal-Change Disease. צורה זו, יחד עם IgA Nephropathy אחראיות לרבע ממקרי התסמונת הנפרוטית האידיופאטית. האבחנה של Minimal-Change Disease נעשית כאשר בבדיקת מיקרוסקופ רגילה נצפים גלומרולים תקינים, ובמיקרוסקופ אלקטרונים מודגמת השטחה של ה-foot processes. מקרים קלים של המחלה יכולים להתפתח אחרי זיהום של דרכי הנשימה העליונות או לאחר חיסון.

סיבות משניות לתסמונת נפרוטית כוללות סוכרת, שהינה האטיולוגיה השכיחה ביותר, וכן לופוס, הפטיטיס B, הפטיטיס C, תרופות מקבוצת ה-NSAIDs, אמילואידוזיס, מיאלומה נפוצה, HIV, או רעלת היריון.

ההתייצגות הקלינית של תסמונת נפרוטית כוללת פרוטאינוריה, בצקת משמעותית, רמות אלבומין נמוכות בדם והיפרליפידמיה. בין סיבוכי התסמונת ניתן לציין תרומבואמבוליזם ורידי, אי ספיקת כליות אקוטית וזיהומים חיידקיים.

הכותב מציין כי עד כה לא פורסמו הנחיות לבירור האבחנתי של חולים עם תסמונת נפרוטית. לדבריו, ניתן לבצע בדיקות דם באופן סלקטיבי בחשד לאבחנה ספציפית, אך לא רצוי לבצע בירור רחב ומקיף ללא הכוונה. לעיתים נדירות נדרשות בדיקות הדמיה, אך בחלק מהמקרים יש לבצע ביופסית כליה, על מנת לאשר את האבחנה או לזהות מחלה אידיופאטית שעשויה להגיב בסבירות גבוהה יותר לטיפול בקורטיקוסטרואידים.

בנוסף, לא פורסמו עד כה המלצות לטיפול בתסמונת נפרוטית. כותב הסקירה ממליץ על הגבלת נוזלים ומלח, משתנים במתן פומי או תוך-ורידי, ותרופות מקבוצת מעכבי ACE. באשר למשתנים, הוא כותב כי אין ראיות ברורות לגבי בחירת התרופה או המינון. מומלץ על טיפול משתן שיוביל לירידה של 0.5-1 ק"ג במשקל ביום, כדי למנוע אי ספיקת כליות אקוטית או הפרעות אלקטרוליטריות, ולרוב נעשה שימוש במשתני לולאה דוגמת Furosemide (פוסיד). כמו כן, בעבודות קודמות נמצא כי במקרי תסמונת נפרוטית, מתן של תרופות מקבוצת מעכבי ACE עשוי להקטין את הפרוטאינוריה ולצמצם את הסיכון להתקדמות המחלה הכלייתית. מתן של קורטיקוסטרואידים עשוי לשפר את מצבם של חלק מהמבוגרים עם תסמונת נפרוטית, אך הראיות לכך בספרות מוגבלות. על סמך המידע הקיים, טיפול באלבומין תוך ורידי, אנטיביוטיקה מניעתית ומתן מניעתי של נוגדי קרישה אינם מומלצים.

להלן ההמלצות הקליניות לאבחנה והטיפול בחולים עם תסמונת נפרוטית, בהתאם לדרגת העדות המדעית שלהן:

1.      במבוגרים עם תסמונת נפרוטית מומלץ לבצע מדידת יחס חלבון לקריאטינין בבדיקת שתן אקראית, על מנת להעריך את היקף הפרוטאינוריה (דרגת עדות מדעית C).

2.      ביופסית כליה אינה מומלצת בכל החולים עם תסמונת נפרוטית, אם כי בחולים נבחרים היא עשויה לכוון את האבחנה והטיפול (דרגת עדות מדעית C).

3.      הטיפול המומלץ ברוב החולים כולל הגבלת נוזלים ומלח וכן מתן של משתנים במינון גבוה (דרגת עדות מדעית C).

4.      מתן של תרופות מקבוצת מעכבי ACE מומלץ ברוב החולים עם תסמונת נפרוטית (דרגת עדות מדעית C).

5.      חלק מהרופאים ממליצים על טיפול בקורטיקוסטרואידים במקרי תסמונת נפרוטית עמידים לטיפול שמרני, אם כי אין ראיות ליעילות של טיפול זה (דרגת עדות מדעית C).

הכותב מסכם כי לא קיימים מחקרים באיכות גבוהה על הגישה לתסמונת נפרוטית במבוגרים, ולפיכך ההמלצות מתבססות בעיקר על סדרות מקרים, מחקרים תצפיתיים ודעת מומחים.

Am Fam Physician. 2009;80:1129-1134

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מסדרת מקרים רטרוספקטיבית עולה כי טיפול במעכבי IL-5 הפחית את רמות אאזנופילים ולווה בשיפור התוצאות הקליניות בחולים עם אבחנה של תסמונת DRESS (או Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms), ללא אירועים חריגים או סיבוכים אוטואימוניים ארוכי-טווח, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 16 חולים שטופלו […]

  • האם ניתן להפסיק את הטיפול במתוטרקסט בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית תחת Certolizumab? (מתוך Arthritis Research & Therapy)

    האם ניתן להפסיק את הטיפול במתוטרקסט בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית תחת Certolizumab? (מתוך Arthritis Research & Therapy)

    הפסקת משלב טיפול עם מתוטרקסט אינה נחותה לעומת המשך הטיפול התרופתי לשמירה על פעילות מחלה נמוכה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) שהשיגו יעד טיפול זה תחת משלב מתוטרקסט עם Certolizumab, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. החוקרים מיפן השלימו את המחקר להשוואת ההשפעות של הפסקת מתוטרקסט לעומת […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • טיפול במעכבי JAK כנגד אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לזיהומים (J Eur Acad Dermatol Venerol)

    טיפול במעכבי JAK כנגד אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לזיהומים (J Eur Acad Dermatol Venerol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בהשוואה לטיפול ביולוגי, טיפול במעכבי JAK מלווה בסיכון מוגבר לזיהומים, בפרט זיהומי הרפס, בחולים עם אטופיק דרמטיטיס. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, תצפיתי, רב-מרכזי, שכלל 1,793 חולים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אטופיק דרמטיטיס […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מסייע במניעת עליה חוזרת במשקל הגוף לאחר ניתוח בריאטרי (BMC Endocrine Disorders)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מסייע במניעת עליה חוזרת במשקל הגוף לאחר ניתוח בריאטרי (BMC Endocrine Disorders)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Endocrine Disorders עולה כי טיפול במשך 12 חודשים באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, כולל Liraglutide או Semaglutide, סייע למטופלים בירידה של כמעט כל המשקל שהעלו בחזרה לאחר ניתוח בריאטרי. המחקר הרטרוספקטיבי, חד-מרכזי, בחן את היעילות והבטיחות של 12 חודשי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 בחולים עם עליה חוזרת במשקל […]

  • באיזה מינון גלוקוקורטיקואידים למחלות ריאומטיות ניתן להפסיק את הטיפול המונע כנגד PJP? (מתוך Arthritis & Rheumatology)

    באיזה מינון גלוקוקורטיקואידים למחלות ריאומטיות ניתן להפסיק את הטיפול המונע כנגד PJP? (מתוך Arthritis & Rheumatology)

    הפסקת טיפול מונע ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole (או TMP-SMX) בחולים עם מחלות אוטואימוניות או דלקתיות תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון מקביל למינון יומי של מעל 12.5 מ"ג של פרדניזון תועדה עליה משמעותית בסיכון לזיהום ב-PJP (או Pneumocystis Jiroveci), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להערכת גורמי סיכון שנקשרו עם זיהום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה