Neonatology other

טיפול באריתרופואטין אינו מפחית סיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור במקרים של פגות קיצונית (N Engl J Med) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

טיפול במינון גבוה של אריתרופואטין שניתן בתוך 24 שעות במקרים של פגות קיצונית ועד גיל מתוקן של 32 שבועות לא הוביל להפחתת הסיכון לליקוי נוירו-התפתחותי חמור או תמותה לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של אריתרופואטין הדגים השפעה המגנה על מערכת העצבים במודלים קדם-קליניים של נזק מוחי ביילודים ומחקרים בשלב 2 רמזו ליעילות אפשרית; עם זאת, אין הוכחות לתועלת ובטיחות טיפול זה במקרים של פגות קיצונית.

החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, שכלל מינון גבוה של אריתרופואטין. מדגם המחקר כלל 941 יילודים שנולדו לאחר 24 שבועות היריון ועד 27 שבועות ושישה ימים, אשר חולקו לטיפול באריתרופואטין או פלסבו בתוך 24 שעות מהלידה. אריתרופואטין ניתן דרך הוריד במינון 1,000 יחידות/ק”ג כל 48 שעות, עם סך כולל של שש מנות, לאחר מכן ניתן מינון אחזקה של 400 יחידות/ק”ג, שלוש פעמים בשבוע בזריקה תת-עורית, עד גיל מתוקן של 32 שבועות.

התוצא העיקרי היה תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור בגיל מתוקן של 22-26 חודשים. ליקוי נוירו-התפתחותי חמור הוגדר בנוכחות שיתוק מוחין חמור או מדד קוגניטיבי משולב או מדד מוטורי משולב של פחות מ-70 נקודות (מקביל לשתי סטיות תקן מתחת לממוצע, כאשר מדדים גבוהים יותר מעידים על תפקוד טוב יותר) בסולם Bayley Scales of Infant and Toddler Development.

החוקרים מדווחים כי 741 יילודים נכללו בניתוח לפי-פרוטוקול להערכת יעילות הטיפול: 376 משתתפים שטופלו ב-אריתרופואטין ו-365 טופלו בפלסבו.

החוקרים לא זיהו הבדלים בין שתי הקבוצות בהיארעות תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור בגיל שנתיים (26% בכל קבוצה, P=0.80). לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשיעורי רטינופתיה של פגות, דימום תוך-גולגולתי, אלח-דם, Necrotizing Enterocolitis, Bronchopulmonary Dysplasia, או תמותה, או בתדירות אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול במינון גבוה של אריתרופואטין, אשר ניתן במקרים של פגות קיצונית לא הוביל לשיפור תוצאות נוירו-התפתחותיות או הפחתת תמותה היילודים בגיל שנתיים.

N Engl J Med 2020; 382:233-243

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות חלה עליה בשיעור ההישרדות של הפגים הקטנים מאד. לעיתים, על חשבון פגיעה נוירו-התפתחותית בשורדים. בקבוצת הפגים שנחקרה במחקר זה הוערך כי שיעור התמותה/פגיעה נוירו-התפתחותית תהיה סביב ה-40% על סמך מחקרים קודמים. לכן, ישנה חשיבות ל”מרדף” אחר טיפולים שימתנו את הפגיעה הנוירו-התפתחותי בשורדים. אחד הטיפולים המועמדים הינו אריתרופואטין, במיוחד לאחר המטא-אנליזה שפורסמה בעבר על כך שהוא משפר את ה-MDI בילודים אלה.

לאכזבתנו, במחקר אקראי מבוקר כפול סמיות זה שכלל כ-750 פגים הטיפול באריתרופואטין לא הוכיח את עצמו. יתכן כי המטא-אנליזה כללה 4 מחקרים שהשתמשו במינונים שונים של אריתרופואטין. בנוסף, שיעור התמותה/פגיעה נוירוהתפתחותית באוכלוסיית המחקר היה רק 26%, נמוך הרבה יותר מן המחקרים הקודמים.

נראה עתה כי נסתם הגולל על טיפול באריתרופואטין כמשפר תוצאות נוירו-התפתחותיות באוכלוסייה זו וניתן לשקול לטפל בו רק בילודים במועד עם HIE.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי רמות המוגלובין מסוכרר מעל ומתחת לטווח היעד מלוות בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שבחולים שהשיגו ריכוז המוגלובין מסוכרר בטווח היעד לא תועד סיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לאלו ללא סוכרת מסוג 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של סוכרת מסוג 2 ורמות המוגלובין מסוכרר בטווח היעד […]

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה