טיפול באספירין מפחית את הסיכון לסרטן כבד וסרטן שחלות (JAMA Oncol)

שני מחקרים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מצאו כי טיפול ארוך-טווח באספירין עשוי להפחית את הסיכון לממאירויות מסוימות, ממצאים המצטרפים לעדויות לפיהן אספירין עשוי לשחק תפקיד כתכשיר למניעת ממאירויות.

במחקר הראשון בחנו חוקרים את התועלת האפשרית של אספירין במניעה ראשונית של סרטן כבד. הם התבססו על נתוני Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study, עם מדגם כולל של 133,371 אנשי צוות רפואי. טיפול סדיר הוגדר כמינון סטנדרטי (325 מ”ג) שניתן לפחות פעמיים בשבוע.

לאחר למעלה מ-26 שנות מעקב, החוקרים מצאו כי טיפול סדיר באספירין לווה בירידה משמעותית של 49% בסיכון להתפתחות סרטן כבד. שיעורי היארעות סרטן כבד בקרב אלו שנטלו אספירין באופן סדיר עמדו על 2.1 מקרים ל-100,000 שנות-אדם, לעומת 5.2 מקרים ל-100,000 שנות-אדם באלו שלא נטלו את הטיפול. התועלת הייתה תלוית-מינון ומשך טיפול וזוהתה עם טיפול באספירין במשך לפחות חמש שנים, במינון של 1.5 טבליות בשבוע, או יותר.

תקנון לטיפול סדיר בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים (לפחות שתי טבליות בשבוע) לא השפיע על הממצאים והתועלת של אספירין הייתה עקבית בכל תתי הקבוצות שנבחנו במחקר.

ממצאי המחקר הצטרפו לבסיס העדויות התומך בהשפעה המגנה של אספירין מפני מחלות ממאירות, מעבר להשפעה המגנה הידועה מפני סרטן מעי גס ורקטום.

במחקר השני שבחן את השימוש באספירין ונוגדי-דלקת אחרים והסיכון לסרטן שחלות התבססו החוקרים על נתונים משני מחקרים פרוספקטיביים: Nurses’ Health Study ו-Nurses’ Health Study II.

החוקרים לא זיהו קשר משמעותי בין טיפול באספירין ובין הסיכון לסרטן שחלות, כאשר השוו בין מטופלים בהווה ובין אלו שלא נטלו את הטיפול, ללא תלות במינון הטיפול. עם זאת, כאשר בחנו את המינון הנמוך והמינון הסטנדרטי בנפרד, החוקרים מצאו קשר הפוך עם אספירין במינון נמוך (יחס סיכון של 0.77), אך לא זוהה קשר דומה עם טיפול באספירין במינון הסטנדרטי. הממצאים העידו על ירידה של 23% בסיכון לסרטן שחלות בקרב אלו שנטלו טיפול באספירין במינון נמוך, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה.

ממצאי המחקר העידו על קשר חיובי בין טיפול ממושך יותר באספירין במינון סטנדרטי (חמש שנים ומעלה לעומת פחות משנה אחת) (יחס סיכון של 1.77, p=0.04) נטילה של 2,500 טבליות ומעלה של אספירין במינון סטנדרטי, בהשוואה לאי-נטילה סדירה של הטיפול (יחס סיכון של 1.58, P=0.02).

מנגד, שימוש בנוגדי-דלקת אחרים נקשר בקשר חיובי עם סיכון מוגבר לסרטן שחלות, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה (יחס סיכון של 1.19), עם מגמה חיובית עם משך השימוש ומספר הטבליות השבועי. ממצאים אלו תורגמו לעליה של 19% בסיכון היחסי לסרטן שחלות בקרב אלו שנטלו נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים באופן סדיר, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה.

JAMA Oncol. Published online October 4, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה