נאונטולוגיה

הערכת תוצאות שתי גישות להעלאה הדרגתית בקצב האכלת פגים (N Engl J Med) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים מבריטניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במקרים של פגות קיצונית או יילודים במשקל לידה נמוך מאוד, אין הבדל בהישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה בעקבות העלאה הדרגתית של נפח כלכלת החלב בקצב של 30 מ”ל/ק”ג ביום, בהשוואה לעליה בקצב של 18 מ”ל/ק”ג ביום.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממצאים קודמים מצאו כי העלאה איטית של נפח הזנה אנטרלית של פגים מלווה בסיכון מופחת ל-Necrotizing Enterocolitis, אך לצד סיכון מוגבר להופעה מאוחרת של אלח-דם. עם זאת, מאחר ולא היו נתונים זמינים ממחקרים אקראיים, הם השלימו מחקר אקראי שכלל פגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד או יילודים בעלי משקל לידה נמוך מאוד, אשר חולקו באקראי להעלאת קצב החשיפה לחלב במרווחים של 30 מ”ל/ק”ג משקל גוף (עליה מהירה) או 18 מ”ל/ק”ג (עליה איטית) עד להשגת נפח הזנה מלא.

התוצא העיקרי היה הישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה לאחר 24 חודשים. תוצאים משניים כללו את המרכיבים של התוצא העיקרי, הופעה מאוחרת של אלח-דם, Necrotizing Enterocolitis ושיתוק מוחין.

מבין 2,804 יילודים שחולקו באקראי במסגרת המחקר, הערכת התוצא העיקרי הייתה אפשרית ב-1,224 משתתפים (87.4%) בקבוצת העליה המהירה בקצב החשיפה לחלב וב-1,246 (88.7%) מאלו בקבוצת העליה האיטית בקצב החשיפה לחלב.

שיעורי הישרדות ללא מוגבלות נוירו-התפתחותית בדרגה בינונית או חמורה לאחר 24 חודשים עמדו על 65.5% בקבוצת העליה המהירה בחשיפה לחלב ועל 68.1% בקבוצת העליה האיטית בחשיפה לחלב (יחס סיכון מתוקן של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.92-1.01). שיעורי הופעה מאוחרת של אלח-דם עמדו על 29.8% ועל 31.1%, בהתאמה (יחס סיכון מתוקן של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.86-1.07). שיעורי Necrotizing Enterocolitis עמדו על 5.0% ו-5.6%, בהתאמה (יחס סיכון מתוקן של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.68-1.16).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במקרים של פגות קיצונית או משקל לידה נמוך מאוד, אין הבדל בהישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בדרגה בינונית או חמורה בעקבות העלאה הדרגתית של נפח החשיפה לחלב בקצב מהיר של 30 מ”ל/ק”ג ביום, בהשוואה לעליה איטית יותר בקצב של 18 מ”ל/ק”ג ביום.

N Engl J Med. 2019 Oct 10;381(15):1434-1443

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי :

בעבר היה חשש שמא עליה מהירה בכלכלה הפומית בפגים קטנים תגרום לעלייה בשיעורי התמותה והתחלואה (ובעיקר NEC). מחקר זה, ומחקרים לפניו מזימים את הטענה כי עליה מהירה בנפחי הכלכלה הפומית טומנת בחובה סיכון לפגים הקטנים. כולי תקווה, שבשל קבוצת המחקר הגדולה ישתכנעו הניאונטולוגים להעלות את הכלכלה בקצב מהיר ובכך להימנע לפחות מעירוי הנוזלים. מחקר זה מבטל את הטענה כי קצב איטי של עלייה בכמויות הכלכלה מגן על הפגים הקטנים מפני סיבוכים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה