ילדים

ההשפעה של מתן קפאין מוקדם על תוצאות נוירו-התפתחותיות בפגים (Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול מוקדם בקפאין מלווה בתוצאות נוירו-התפתחותיות טובות יותר, בהשוואה למתן הטיפול בשלב מאוחר יותר לפגים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות היריון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אעפ”י שטיפול בקפאין לאפניאה של פגות נבחן באופן מעמיק, הבטיחות ארוכת הטווח והתועלת של מתן טיפול מוקדם לא נבחנו היטב. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע את הקשר בין מתן מוקדם (בתוך יומיים מהלידה) לעומת מתן מאוחר של קפאין ותוצאות נוירו-התפתחותיות בפגים.

מדגם המחקר כלל יילודים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות הריון, בין אפריל 2009 ועד ספטמבר 2011, אשר אושפזו ביחידות Canadian Neonatal Network ולאחר מכן השלימו הערכה במרכזי Canadian Neonatal Follow-up Network. יילודים שטופלו בקפאין סווגו לטיפול מוקדם (בתוך יומיים מהלידה) או מאוחר (לאחר למעלה מיומיים מהלידה). התוצא העיקרי היה ליקוי נוירו-התפתחותי משמעותי, אשר הוגדר כשיתוק מוחין, או מדד כולל של פחות מ-70 נקודות בכל מרכיב בסולם Bayley Scales of Infant and Toddler Development, Third Edition, עזרי שמיעה או שתל קוכלארי, או ליקוי ראיה דו”צ בגיל מתוקן של 18-24 חודשים.

מבין 2,108 יילודים זמינים להערכה, 1,545 נכללו בקבוצת הטיפול המוקדם בקפאין ו-563 בקבוצת הטיפול המאוחר. שיעורי BPD (Bronchopulmonary Dysplasia), PDA (Patent Ductus Arteriosus) ונזק נוירולוגי חמור, היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול המוקדם, בהשוואה לטיפול מאוחר בקפאין. ליקוי נוירו-התפתחותי משמעותי (יחס סיכויים מתוקן של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.94) והסיכוי למדדים קוגניטיביים לפי Bayley Scales of Infant and Toddler Development, Third Edition של מתחת ל-85 (יחס סיכויים מתוקן של 0.67, רווח בר-סמך 95% של 0.47-0.95) היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול המוקדם, בהשוואה לטיפול מאוחר בקפאין. ניתוח סטטיסטי שכלל זוגות תואמים של מטופלים הצביע על סיכויים נמוכים יותר לשיתוק מוחין וליקוי שמיעה בלבד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים במתן קפאין בשלב מוקדם, בהשוואה לטיפול בשלב מאוחר, בפגים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות.

Pediatrics, December 2018

הערות עורך נאונטולוגיה, ד” ר ברנרד ברזילי :

נמצא כבר במחקרים קודמים כי מלבד ההשפעות של קפאין על אפניאה של פגות יש לו גם השפעה אנטי-אינפלמטורית המונעת BPD. כעת נמצא במחקר זה כי למתן מוקדם של קפאין (בעבר נקרא גם מתן מניעתי) יש יתרון על מתן מאוחר במניעת לקויים נוירו התפתחותיים. כיום, יש כאלה הסבורים שי מקום למתן קפאין כבר בחדר הלידה על מנת למנוע הנשמה בפגים הקטנים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה