בריאות הציבור-קידום בריאות

האם צריכת דגים מפחיתה את הסיכון לניוון מקולרי גילי? (Ophthalmology)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Ophthalmology עולה כי במבוגרים האוכלים דגים שמנים לפחות פעם בשבוע, סיכון נמוך יותר לאובדן ראיה חמור על-רקע ניוון מקולרי-גילי (AMD, Age-related Macular Degeneration).

עם זאת, החוקרים מוסיפים כי מעדויות ממחקרים קודמים עולה כי בקרב אוכלי דגים שיעורי AMD נמוכים יותר, בהשוואה לאלו האוכלים דגים לעיתים רחוקות.

הממצאים תומכים בתיאוריה לפיה חומצות שומן אומגה-שלוש המצויות בשפע בדגים שומניים דוגמת סלמון, מקרל וטונה אלבקור עשויים להשפיע על התפתחות או התקדמות AMD.

מחקר קודם מצא כי תערובת ספציפית במינון-גבוה של נוגדי-חמצון וויטמין C ו-E, ביתא-קרוטן ואבץ עשויה להאט את התקדמות AMD בשלבי הביניים, ורופאים כעת ממליצים על טיפול זה לחולים אלו .

עדיין לא ברור אם דגים או תוספי אומגה-שלוש עשויים למנוע התקדמות AMD. עם זאת, בימים אלו נערך מחקר שנועד לבחון אם יש תועלת בהוספת שמן דגים ונוגדי-חמצון לוטאין וזקסנטין לתוספים המקוריים.

במחקר הנוכחי החוקרים בחנו את הנתונים אודות 2,520 מבוגרים בגילאי 65-84 שנים, שעברו בדיקות עיניים והשלימו שאלוני תזונה מפורטים. 15% אובחנו עם AMD בשלב מוקדם או בינוני, פחות מ-3% אובחנו עם מחלה בשלב מתקדם.

החוקרים לא מצאו קשר ברור בין דיווח המשתתפים על צריכת דגים ובין הסיכון ל-AMD. עם זאת, זוהה קשר בין צריכה גבוהה של דגים עתירים באומגה-שלוש ובין הסיכויים ל-AMD מתקדם.

בקרב משתתפים במחקר שאכלו מנה אחת, או יותר, של דגים אלו בשבוע, הסיכון ל-AMD מתקדם היה נמוך ב-60% בהשוואה לסיכון של אלו שאכלו פחות ממנה אחת בשבוע, בממוצע.

החוקרים לקחו בחשבון גורמים דוגמת מין, גזע והרגלי עישון הקשורים בסיכון ל-AMD; בנשים קיים סיכון גבוה יותר ל-AMD, בלבנים קיים סיכון גבוה מזה של אפריקאים-אמריקאים ובמעשנים סיכון גבוה מלא-מעשנים.

לדברי החוקרים, בעוד שמהמחקר הנוכחי עולה כי דיאטה עתירה בחומצות שומן אומגה-שלוש עשויה להפחית את הסיכון ל-AMD מתקדם בחלק מהחולים, דרושים מחקרים נוספים בנושא. כמו כן, המחקר התבסס על דיווח המשתתפים ועל הזיכרון שלהם. כמו כן, לא ברור אם צריכה רבה של דגים עתירים באומגה-שלוש  קשורה לסיכון המופחת ל-AMD מתקדם, אך לא ל-AMD בשלב מוקדם.

Ophthalmology 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם מחלת עין יבשה איכות שינה גרועה יותר וייתכן סיכון מוגבר למשך שינה לא תקין, אם כי לא הוכח קשר סיבתי בין עין יבשה ובין הפרעות שינה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMC Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה תהליך פיזיולוגי חיוני לחיים ומהווה כשליש מהפעילות היומיומית של בני […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה