בריאות הציבור-קידום בריאות

עד כ-10% ממשתתפי המחקר של החיסון לקורונה של פייזר חוו תופעות לוואי קלות וחולפות, כשרק 0.1% סבלו מהפרעות במערכת הלימפתית (24NEWS , מדסקייפ)

עם תחילת מבצע החיסונים נגד    COVID-19בבריטניה, ובקרוב גם בישראל, פייזר מפרסמת מידע על תסמינים שדווחו ע”י המשתתפים במחקר, מהם עולה שבאוכלוסייה מבוגרת שכיחות תופעות הלוואי נמוכה יותר, וכן שמרבית התופעות מופיעות לאחר קבלת המנה השנייה. אין עדיין מידע המתייחס לילדים .

מהדיווח עולה התופעות הנפוצות ביותר היו כאבי ראש ושרירים, חום וחולשה הן תופעות הלוואי השכיחות של החיסון

הנתונים מעלים כי תופעות הלוואי הנפוצות ביותר במבוגרים מעל גיל 18 הן מקומיות, ומופיעות על פי רוב כשבוע ימים ממועד קבלת החיסון, במרבית המקרים לאחר מתן המנה השנייה. חומרת התופעות היא בדרך כלל בדרגה קלה עד בינונית ואף משתתף בניסוי לא דיווח על תופעות בדרגה חמורה.

בדרגת שכיחות גבוהה, של עד כ- 10% מהמשתתפים: כאב ראש, כאב שרירים, כאב פרקים, חולשה, חום, כאב במקום ההזרקה.

בדרגת שכיחות בינונית – בקרב 1% עד כ-10% מהמשתתפים דווח על אודם ונפיחות במקום ההזרקה. התופעות הנדירות שנצפו בקרב מתחסנים – בשכיחות של בין 0.1% ל-1% – הן במערכת הלימפה.

כאמור, נראה גם שהסיכוי לתופעות הלוואי יורד עם הגיל, כשמרבית המקרים שדווח היו לאחר מנת החיסון השנייה.

עוד עולה מהדיווח כי בקבוצת הגיל 55-18 דיווחו 17% מהמשתתפים על תופעות לוואי שונות אחרי המנה הראשונה והשנייה. בקרב קשישים היה דיווח אפסי על תופעות לוואי אחרי קבלת המנה הראשונה לעומת 8% אחרי המנה השנייה, כשבכל המקרים דווח על חום נמוך או בינוני.

מהדיווח עולה שבקרב כ-35,000 משתתפים שקיבלו את 2 מנות החיסון הפעילות אין עדויות לבעיות בטיחות משמעותיות.  כמובן שבהמשך, ניתן יהיה לדעת וללמוד יותר על תופעות לוואי ארוכות טווח במידה ותהיינה, אם כי מנסיון העבר בחיסונים אחרים, לא סביר שיתגלו תופעות לוואי חדשות בהמשך.

באשר לילדים ומתבגרים, אמנם ידוע ש-COVID-19 בדרגה חמורה נדיר, אך מכיוון שילדים ומתבגרים עלולים להדביק אחרים יש רציונל גם לחסנם. באשר למתבגרים, סביר להניח שתוצאות יעילות ובטיחות החיסון יהיו דומות לאלה שהתקבלו בקרב מבוגרים צעירים.

במחקר הקליני שלב III של פייזר גויסו כ-2000 ילדים בגילאים 18-12, אך עדיין לא פורסמו תוצאות היעילות והבטיחות עבורם. במחקר של החיסון של מודרנה לא השתתפו עד כה ילדים, ואלה צפויים להתקיים בקרוב. עד אז הגישה המקובלת בעולם ובארץ הילדים (ונשים בהיריון) לא יחוסנו.

לדיווח ב-24news

בתוך כך מדווח אתר מדסקייפ על מאמר שפרסמה ב- JAMA Internal Medicineהאחות-חוקרת קריסטן צ’וי, שחוותה ממקור ראשון “את התרחיש הגרוע ביותר” של הופעת תופעות לוואי לאחר שהשתתפה במחקר שבחן החיסון ל- COVID-19 בשלב 3 של פייזר. לדבריה, על קלינאים להיות מוכנים להרגיע את המטופלים אם וכאשר יתפרסמו דיווחים על חוויות דומות של מקבלי חיסונים.

בכתבה מספרת צ’וי על כך ש”זה היה החום הגבוה ביותר שאני זוכרת שהיה לי אי פעם, וזה הפחיד אותי,”

היא החלה לחוש בתסמינים מייד לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון, שהתבטאו בכאב מידי במקום ההזרקה. לאחר מכן חשה גם בחילה וסבלה מכאב ראש.

היא התעוררה בחצות כשהתסמינים התגברו . היא מספרת כי בקושי הצליחה להזיז את זרועה בשל הכאבים במקום ההזרקה, וכשהתעוררה בשעה 5:30 בבוקר בדקה את החום וגילתה שהוא 40.5 מעלות צלזיוס.

למחרת בבוקר כל הסימפטומים נעלמו, למעט בליטה כואבת במקום ההזרקה. מכיוון שהמחקר היה כפול סמיות , היא לא ידעה אם קיבלה את החיסון הפעיל או פלצבו, אך בשל הסימפטומים הבינה שקיבלה את החיסון הפעיל.

בראיון למדסקייפ אמרה שהסיבה לכתיבת המאמר הייתה ליידע את כל מי שייתן חיסון COVID-19 שחלק מהמטופלים עלול לחוות את אותן תופעות לוואי. במקרה זה כפי שחשה על בשרה, העובדה שמילאה טפסי הסכמה וגילוי נאות לא ממש מסייעים, וחשוב שמי שיחווה תופעות אלה יבין שמדובר באירוע “נורמלי”.

בכתבהבמדסקייפ מתייחסים למאמר שני מומחים לחיסונים שלדעתם הסימפטומים של צ’וי הם המקרה הקיצוני ורובם המכריע של האנשים לא יחוו את רמת אי הנוחות שהיא הגיעה אליה, אך לדעת שניהם המסר של צ’וי הוא תזכורת חשובה לכך שאנשי מקצוע בתחום הבריאות צריכים להיות מוכנים לסוג כזה של תופעות ופניות לאחר השקת החיסון. להערכתם חשוב ליצור קו חם עם גישה 24/7 כך שאם מטופלים שקיבלו את החיסון יחוו תסמינים חמורים הם יוכלו לקבל תשובות באופן מידי.

גם ויליאם ג’יי מוס, MD, MPH, מנכ”ל המרכז הבינלאומי לגישה לחיסונים בבית הספר לבריאות הציבור של ג’ונס הופקינס בבלומברג בבולטימור, מרילנד, אמר ל- Medscape Medical News כי יש להיערך למתן מענה למקרים בודדים של תופעות לוואי קיצוניות חיסון נגד COVID-19 ביחידות לטיפול נמרץ .

הוא מציין בכתבה ששיעורי המקרים נעים בין אולי 2% ל -10% – אולי עד 15% כשכולם חולפים בין 12-48 שעות, וחשוב שהמתחסנים לא יופתעו או ייכנסו לחרדות במידה ויסבלו מתופעות אלה

הוא ממליץ כל כך שהמתחסנים יקבלו אפשרות להתקשר לקו חם במידה והם חווים תסמינים חמורים כדי שיוכלו לדבר ישירות עם איש מקצוע בתחום הבריאות בכל שעה ביום או בלילה.

צ’וי עצמה מדגישה שהמסר שלה לא נועד להזהיר מפני החיסון עצמו: “הייתי עושה את זה שוב בשמחה גם אם הייתי יודעת שתהיה לי אותה תגובה”, אמרה למדסקייפ.

אלברט ריזו, מנהל הרפואה הראשי של איגוד הריאות האמריקני, אמר ל- Medscape Medical News כי תופעות הלוואי שחוותה צ’וי – במיוחד בבת אחת – אינן שכיחות בחיסון פייזר, כמו גם בשתי החיסונים האחרים, של Moderna ו- Oxford / AstraZeneca. .

עם זאת, תופעות לוואי קלות יותר, כמו כאב במקום ההזרקה, שכיחות, לדבריו.

חלק מהמסר למטופלים צריך לכלול את איזון התועלת בסיכון: יש לשים דגש על שקלול הסיכון הקטלני ל- COVID-19, כמו גם על התועלת בסיוע בהגנה על החברה כולה מפני תופעות לוואי של חיסון, לדבריו.

https://www.medscape.com/viewarticle/942133

האיגוד לרפואת ילדים והאיגוד למחלות זיהומיות פרסמו בימים האחרונים דפי מידע אודות החיסונים, בהם ניתן לעיין באתר חיפ”א, כאן .

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • טיפול ב-Lanadelumab מפחית התקפי אנגיואדמה תורשתית (J Allergy Clin Immunol)

    טיפול ב-Lanadelumab מפחית התקפי אנגיואדמה תורשתית (J Allergy Clin Immunol)

    בחולים עם אבחנה של אנגיואדמה תורשתית תועדה ירידה בשיעור ההתקפים החודשי עם טיפול ב- Lanadelumab, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו כפוסטר במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. לאחר שלושה שבועות, תועדה ירידה של 80% בשיעור התלקחויות אנגיואדמה תורשתית. הניתוח המלא של מחקר EMPOWER בשלב 4 כלל 113 חולים (גיל […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

  • הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    אשפוז בשל שפעת מלווה בסיכון גדול יותר להתפתחות הפרעות נוירולוגיות, כולל מיגרנה, אירוע מוחי או אפילפסיה, בהשוואה לסיכון להפרעות נוירולוגיות לאחר אשפוז בשל COVID-19, כך עולה מתוצאות מחקר גדול שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר רפואי גדול להשוואת 77,300 חולים שאושפזו בשל COVID-19 אל מול מספר דומה של חולים שאושפזו בשל שפעת. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה