אורולוגיה

תופעות הלוואי של טיפול מקומי כנגד סרטן ערמונית מתקדם עשויות להשפיע על המטופלים לאורך שנים (JAMA Network Open)

ערמונית

ניתוח או טיפול קרינתי לטיפול בסרטן ערמונית מתקדם עשוי להביא לשיפור הישרדות החולים, אך זאת על-חשבון תופעות לוואי ממושכת משנית לטיפול, כולל תסמינים הקשורים במערכת העיכול וכן בתפקוד מיני ותפקוד מערכת השתן, העשויים להימשך לאורך שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות שפורסמו לאחרונה הציעו כי בגברים עם סרטן ערמונית מתקדם, טיפול מקומי עם כריתה רדיקאלית של הערמונית או קרינה עשוי להביא לשיפור ההישרדות; עם זאת, אין נתונים רבים אודות תופעות הלוואי ארוכות הטווח של אפשרויות טיפול מקומי אלו.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 5,502 גברים (גיל ממוצע של 68 שנים) עם ממאירות ערמונית מתקדמת (T4,N1 ו/או M1). מבין אלו, 1,705 גברים (31%) קיבלו מקומי בתחילה, אשר כלל כריתה רדיקאלית של הערמונית (55%), קרינה (39%), או קרינה וניתוח (5.6%), בעוד ש-3,797 חולים (69%) קיבלו טיפול ראשוני לא-מקומי (טיפול הורמונאלי ו/או כימותרפי).

התוצאים העיקריים כללו תופעות לוואי של הטיפול המקומי, כולל תסמינים במערכת העיכול, כאב כרוני, הפרעה בתפקוד מיני ותסמינים במערכת השתן, כפי שנקבע בשלוש נקודות זמן שונות לאחר הטיפול הראשוני: עד שנה, שנה עד שנתיים ובין שנתיים ועד חמש שנים.

מהנתונים עולה כי 916 גברים (75%) עם טיפול מקומי ראשוני ו-897 גברים (67%) עם טיפול ראשוני שאינו מקומי דיווחו על לפחות אירוע חריג אחד למשך עד חמש שנים לאחר הטיפול הראשוני.

בשנה הראשונה לאחר הטיפול הראשוני, טיפול מקומי לווה בשיעורים גבוהים יותר של תסמינים במערכת העיכול (9% לעומת 3%), כאב (60% לעומת 38%), הפרעות בתפקוד מיני (37% לעומת 8%) והפרעות במערכת השתן (46.5% לעומת 18%). בגברים לאחר טיפול מקומי תועד סיכוי גבוה יותר לתלונות במערכת העיכול (יחס סיכויים מתוקן של 4.08), כאב (יחס סיכויים מתוקן של 1.57), הפרעה בתפקוד המיני (יחס סיכויים מתוקן של 2.96), או הפרעות במערכת השתן (יחס סיכויים מתוקן של 2.25).

בתקופה שבין שנתיים ועד חמש שנים לאחר טיפול מקומי, הפרעות מסוימות נותרו נפוצות יותר בגברים לאחר טיפול מקומי, כולל הפרעת במערכת העיכול (7.8% לעומת 4.2%), הפרעות בתפקוד מיני (40% לעומת 13%) והפרעות במערכת השתן (40.5% לעומת 26%). בגברים לאחר טיפול מקומי, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול לא-מקומי תועד סיכון גבוה יותר מכפליים לתלונות גסטרואינטסטינאליות (יחס סיכויים מתוקן של 2.39), הפרעות בתפקוד מיני (יחס סיכויים מתוקן של 3.36) והפרעות במערכת השתן (יחס סיכויים מתוקן של 1.39) בטווח הארוך.

ממצאים אלו מדגישים את חשיבות שקילת תופעות הלוואי ארוכות הטווח של טיפול מקומי כנגד סרטן ערמונית, לצד הסיכוי האפשרי לשיפור הישרדות החולים. כיום אין קווים מנחים אודות השימוש בטיפול מקומי בגברים עם ממאירות ערמונית מתקדמת.

JAMA Network Open, Dec 18, 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה