משפחה

הנחיות חדשות מטעם ASTRO בנושא קרינה סטריאוטקטית לטיפול ב-NSCLC בשלב מוקדם (Pract Radiat Oncol)

במאמר שפורסם בכתב העת Practical Radiation Oncology פרסם איגוד ה-ASTRO (American Society for Radiation Oncology) הנחיות עדכניות בנושא טיפולי SBRT (Stereotactic Radiation) בחולים עם גידולי NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer) בשלב מוקדם.

המומחים מסבירים כי טיפולי SBRT מציעים אפשרות לטיפול בחולים עם גידולים אלו וישנה חשיבות רבה להגדלת הזמינות של טיפולים אלו על-מנת להביא לשיפור התוצאות באוכלוסיה ההולכת וגדלה של חולים עם NSCLC בשלב מוקדם.

למרות זאת, קיימת מחלוקת בכל הנוגע לשימוש ב-SBRT בחולים עם גידולים גדולים, חוזרים, רב-מוקדיים או אלו הממוקמים מרכזית, כמו גם בחולים ללא אישור דגימת רקמה ואלו עם הישנות מחלה.

ההנחיות מדגישות כי SBRT אינו טיפול מומלץ כחלופה לניתוח בחולים עם NSCLC בשלב I, בעלי סיכון ניתוחי סטנדרטי. בקבוצת חולים זו, כריתת אונה עם הערכת קשריות לימפה במיצר הינה פרוצדורת הבחירה. עוד מוסיפים הכותבים כי יש לדון בנושא קרינה סטריאוטקטית כחלופה אפשרית לכריתת תת-אונה בחולים עם מחלה בשלב I בסיכון ניתוחי גבוה.

להלן עיקרי ההמלצות:

·         SBRT הינו טיפול הולם לגידולים הממוקמים מרכזית, אך הסיכון לרעילות תלוי הן במנת הקרינה הכוללת והן במשטר מינוני הטיפול. כאשר בוחרים בטיפול  זה, יש לכוון את הקרינה לגידולים מרכזיים ב-4-5 פרקציות; עם זאת, בגידולים מרכזיים בסיכון גבוה מדי לטיפול זה, ניתן לשקול טיפול קרינתי בפרקציות קטנות יותר (6-15).

·         SBRT הינו טיפול העשוי להתאים לגידולים בקוטר מעל 5 ס”מ. חשוב להקפיד על הגבלות מנות הקרינה במטרה לשמור על בטיחות הטיפול בחולים אלו.

·         בחולים ללא אישור רקמתי לקשרית ריאתית ממארת, ובכל מקרה בו הדבר אפשרי, על רופאים לנסות להשיג דגימת ביופסיה לפני קרינה סטריאוטקטית. טיפול זה יכול לשמש במקרים אלו, אך רק לאחר דיון מולטי-דיציפלינרי במטרה להבטיח כי מאפייני הנגע האמור תואמים לקשרית ריאתית ממארת.

·         לעיתים קרובות קשה להבחין בין מספר גידולים ממאירים ראשוניים בריאה ובין גרורות בתוך בית החזה של סרטן ריאות, ונדרשת הערכה מולטי-דיציפלינרית. בדיקת PET, CT או MRI של המוח עשויות לסייע בהבחנה בין שני המקרים. טיפול SBRT עשוי לשמש למטרת ריפוי בחולים עם מספר גידולי ריאה ראשוניים.

·         בדומה, SBRT עשוי לשמש למטרת ריפוי בחולים עם מספר גידולי ריאה ראשוניים, גם בחולים לאחר כריתת ריאה עם עדות לגידול ריאה ראשוני חדש בריאה הנותרת.

·         במקרים בהם הגידול קרוב לדרכי אוויר פרוקסימאליות, לב ופריקרד, טיפול ב-SBRT יינתן ב-4-5 פרקציות, מאחר ורעילות חמורה לאיברים אלו היא לרוב מוגבלת.

·         מנגד, על רופאים להקפיד על המגבלות המדווחות בספרות במקרים בהם הגידול קרוב לוושט, בשל סיכון לרעילות חמורה במקרים אלו.

·         יש להציע SBRT לחולים עם גידולי T1-2 הדוחקים את דופן בית החזה. למרות שהרעילות לדופן בית החזה גבוהה לאחר טיפולי SBRT, היא לרוב חולפת עם טיפול מינימאלי.

·         SBRT עשוי לשמש בחולים עם מחלה cT3 עקב חדירה לדופן בית החזה.

·         טיפול SBRT הצלה עשוי לשמש בחולים לאחר טיפול קרינתי ראשוני קונבנציונאלי, אך בחירת החולים המתאימים לטיפול הצלה היא מאוד אינדיבידואלית. על החולים להיות מודעים לרעילות המשמעותית, לעיתים פטאלית, של טיפולים אלו לאחר קרינה קונבנציונאלית.

·         גם בחירת החולים לטיפול הצלה של SBRT לאחר כריתת תת-אונה הינה החלטה מאוד פרטנית.

Pract Radiat Oncol. Published online June 12, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה