משפחה

ה-USPSTF תומך בקבלת החלטות פרטנית בנושא בדיקות סקר לסרטן ערמונית (JAMA)

סרטן ערמונית

על גברים בגילאי 55-69 שנים לקבל החלטה מדעת ובאופן פרטני בנושא בדיקות סקר לסרטן ערמונית על-בסיס בדיקת PSA (Prostate Specific Antigen) לאחר דיון בנוגע לתועלת והנזקים האפשריים עם הרופא המטפל, כך על-פי המלצות סופיות של ה-USPSTF (US Services Preventive Services Task Force).

בעבר, המלצות ה-USPSTF עוררו מחלוקת בעקבות המלצה כנגד בדיקות סקר מבוססות PSA לסרטן ערמונית. עם זאת, מאז האיגוד שינה את עמדתו ובטיוטת המלצה חדשה שפורסמה באביב 2017 שמו דגש על קבלת החלטה משותפת. במהדורה הסופית של ההמלצה החדש שפורסמה כעת קבעו המומחים כי ההחלטה אם להשלים בדיקת סקר זה צריכה להתקבל באופן פרטני בכל גבר בגילאי 55-69 שנים, תוך התייחסות לערכי המטופל והנסיבות הקליניות. מדובר בהמלצה בדירוג C, שמשמעה כי ישנה דרגת ודאות לפחות מתונה כי סך התועלת הוא קטן.

צוות המשימה קבע גם המלצה בדירוג D לפיה בגברים בגילאי 70 שנים ומעלה אין להשלים בדיקות סקר לסרטן ערמונית באופן שגרתי. המלצה בדירוג זה מעידה כי ישנה ודאות בדרגה בינונית-עד-גבוהה כי לבדיקה אין תועלת או כי הנזק עולה על התועלת.

על רופאים להבהיר לגברים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן ערמונית, דוגמת אפריקאים-אמריקאים או אלו עם סיפור משפחתי של סרטן ערמונית, כי הם מצויים בסיכון מוגבר ולהסביר על התועלת האפשרית והנזקים של בדיקות סקר.

בהמלצות החדשות מבקשים המומחים מרופאים לקחת את הזמן ולהסביר למטופלים עם הידוע כיום אודות בדיקות סקר לסרטן ערמונית על-בסיס PSA, להבין את העדפות המטופלים ולקבל באופן משותף החלטה אודות בדיקת הסקר.

ההמלצה הסופית התבססה על סקירת העדויות הזמינות אודות בדיקת PSA כסקירה לסרטן ערמונית. המומחים זיהו 63 מחקרים ב-104 מדינות, עם סך כולל של 1,904,950 משתתפים. אלו כללו שלושה מחקרים אקראיים ומבוקרים באיכות סבירה (647,906 משתתפים) להערכת ההשפעה של בדיקת סקר על-בסיס PSA על התחלואה והתמותה משנית לסרטן ערמונית ותמותה מכל-סיבה.

הקצאה אקראית לבדיקת הסקר לוותה בירידה משמעותית בתמותה עקב סרטן ערמונית רק באחד מבין המחקרים הללו, European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (סיכון יחסי של 0.79).

המחקר הדגים עוד כי שיעורי התוצאות החיוביות-שגויות עמד על 17.8%. סיבוכים שדרשו אשפוזים תועדו ב-0.5-1.6% מהגברים שהשלימו ביופסיה לאחר תוצאה חריגה בבדיקת הסקר. החוקרים חישבו כי בסך הכול, בין 20.7% ועד 50.4% מהממאירויות שאובחנו בבדיקות סקר היוו אבחנת-יתר. יתרה מזאת, טיפול לווה בסיכון מוגבר לסיבוכים, כולל הפרעות בתפקודי זקפה, אי-נקיטת שתן ותסמינים במערכת העיכול, בהשוואה לטיפול שמרני. עם זאת, הם מצאו כי יש עדות מספקת כי בגברים בגילאי 55-69 שנים, בדיקת סקר על-בסיס PSA עשויה למנוע 1.3 מקרי תמותה עקב סרטן ערמונית ל-1,000 גברים שהשלימו את הבדיקה לאורך כ-13 שנים. בנוסף, לפי ההערכות, תכניות הסקירה עשויות למנוע כשלושה מקרים של סרטן ערמונית גרורתי לכל 1,000 גברים המשלימים את בדיקת הסקר.

ב-USPSTF מאמינים כי יש לשקול את הממצאים לאור הסיכון לאי-נקיטת שתן ארוכת-טווח לאחר כריתה רדיקאלית של הערמונית. כחמישית מהגברים לאחר הפרוצדורה צפויים לאירועים חריגים וכשני-שליש מהגברים צפויים להפרעות בתפקודי זקפה.

כתוצאה מכך, המומחים קבעו כי בגברים בגילאי 55-69 שנים יש להציע בדיקת סקר על-בסיס PSA, אך כי ההחלטה להשלים את הסקירה לסרטן ערמונית צריכה להיות פרטנית וכי בגברים בגילאי 70 שנים ומעלה אין להשלים את בדיקת הסקר.

JAMA. 2018;319:1901-1913

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה