נאונטולוגיה

חוסן נפשי ושבריריות: ההשפעה של פגות קיצונית על ההורים ובני המשפחה (Archives of Disease in Childhood) -והערות ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition עולה כי לפגות קיצונית השפעות חיוביות ושליליות על ההורים וזאת ללא תלות במוגבלות התפקודית של היילוד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תינוקות שנולדו בשלב מוקדם מאוד של ההיריון (פגות קיצונית) מצויים בסיכון משמעותי לליקוי נוירו-התפתחותי. מאחר ובספרות הרפואית אין מידע רב אודות ההשפעה של פגות על בני המשפחה, מטרתם כעת הייתה לבחון את נקודת המבט של ההורים בכל הנוגע להשפעה של פגות עליהם ועל בני המשפחה האחרים.

לאורך שנה אחת, הורים לילדים שנולדו לפני 29 שבועות הריון והיו בגילאי 18 חודשים עד 7 שנים שהגיעו לביקורי מעקב הוזמנו להשתתף במחקר. הם התבקשו לסווג את ההשפעה של פגות על חייהם וחיי בני המשפחה שלהם כהשפעה חיובית ו/או שלילית ולתאר את ההשפעות במילים שלהם. החוקרים השלימו ניתוח תמטי ע”י צוות רב-מקצועי, כולל הורים וניתוח סטטיסטי הושלם להשוואת התגובות של ההורים.

מדגם המחקר כלל 248 הורים (98% שיעורי השתתפות), רובם (74%) דיווחו כי ללידה המוקדמת של ילדיהם הייתה השפעה חיובית ושלילית על חייהם או חיי בני המשפחה שלהם, כאשר 18% דיווחו רק על השפעות חיוביות של הפגות ו-8% דיווחו על השפעות שליליות בלבד של פגות.  מניתוח הנתונים לא עלתה קורלציה בין תחושות ההורים ובין גיל ההיריון, נזק מוחי, או דרגת ליקוי נוירו-התפתחותי.

ההשפעות החיוביות שדווחו כללו שיפור נקודת המבט על החיים, דוגמת הכרת תודה והשקפת עולם (48%), מערכת יחסים הדוקה יותר בין בני המשפחה (31%) והמתנה של ילד (28%). ההשלכות השליליות כללו פחד ודחק (42%), אובדן יציבות עקב שבריריות רפואית (35%) וחשש מפני בעיות התפתחות של הילד בעתיד (18%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהערכות ההשפעות של פגות על ההורים, כפי שעולה מניתוח הדיווחים שלהם, עולה כי הורים מדווחים על השפעות חיוביות ושליליות של פגות קיצונית, זאת ללא תלות במוגבלות של הילד. הם קוראים לקחת בחשבון את השקפות העולם המתוארות במחקרים בתחום נאונטולוגיה, טיפול רפואי והדרכת מטפלים.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed, Nov 2023

 

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מוצא כי לפגות קיצונית ישנה השפעה חיובית ושלילית על ההורים. מניסיוני, סוג ההשפעה תלוי רבות במבנה האישיות של ההורים, איכות הקשר בין ההורים לפני לידת הפג ובתמיכה שמעניק צוות הפגייה להורים שחווים את לידת הפג. ישנם מחקרים רבים שמצאו שמאורע משמעותי (במקרה זה לידת פג) יכול להביא לצמיחה או לדכאון בתלות בגורמי האישיות של כל אחד ובתמיכה של סביבתו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה